Як Кременчук на один день наблизився до Європи

30.05.2011, 08:54 Переглядів: 4 185
21 травня на кременчуцькій площі Незалежності отаборилися наметовим містечком громадські організації, що «сіють» серед кременчужан ідею наближення до Європи по всіх можливих напрямках..
Основне гасло, яке лунало над площею та приліплювалося у вигляді наклейок на всіх перехожих – «Я поділяю Європейські цінності». Хто бажав – міг скріпити свій вибір відбитком пофарбованої у національні кольори руки.

Під стелою із радянськими серпом та молотом замайоріло безліч прапорів і прапорців європейських країн. Кременчуцька молодь, якої на майдані було набагато більше, ніж людей поважного віку, веселилася «на всю котушку». Але звісно ж, по-європейськи – без алкоголю, але із щирими посмішками та творчому піднесенні. Саме атмосфера творчості вирізняла цей захід від більшості інших масових збіговиськ, які проходять у нашому місті. Кожен, незалежно від віку і статі, міг знайти для себе заняття до душі: фото, малюнки на асфальті, папері, обличчях, спинах, танці, експрес-курси європейських мов...  

Площею снувало велика кількість роздавальників усіляких брошур, книжечок, прапорців, візиток і листівок із закликами жити по-європейськи, вчитися по-європейськи та думати так, як це роблять в Європі.
Святу весь день намагалася завадити погода – то пориви вітру скидали агітаційні плакати, то злива «мочила» літературу та змивала малюнки з асфальту. Але кременчужани мужньо трималася – тимчасово тікали у кафе, набивалися в намети, особливо гарячі співали та танцювали під дощем. Фіналом дня став запуск повітряних кульок із європейською символікою. Під звуки гімну Євросоюзу, яким є ода «До радості» Бетховена всі спостерігали як у небі зникає така близька і, в той же час, така далека Europe.

Кременчуцька влада, за словами віце-мера Віталія Малецького, сподівається наступного року отримати гроші «зверху» на проведення Дня Європи у ще більшому масштабі. Адже Кременчук нічим не гірший за інші українські міста. Його активна молодь так само прагне жити за європейськими цінностями та законами, як живуть наші західні сусіди.

Привітання високоповажних гостей

Надзвичайний та Повноважний посол Королівства Норвегія в Україні пан Олав Берстад:
– Вас вітає Норвегія. Ми європейці. Ще тисячі років тому ваші і наші предки плавали тут, по Дніпру. Історичні зв'язки між нами – це вже давня традиція. У вас дуже насичена програма святкування,  по самий дах. День Європи дуже важливий для Європи, для всіх європейців. Тут (на площі – ред.) є інформація про те, ким бути (українцям – ред.). 

Радник, заступник голови місії Посольства Словацької Республіки в Україні пан Марек Шафін:
– Бачу, що європейська ідея у Кременчуці жива, сподіваюсь, що це свято стане традиційним. Ми про вас не забуваємо. Ви такі ж європейці як і ми. Різниця лише в тому, що ми вже увійшли до цього клубу.

I-й Секретар Відділу сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Республіки Польща в Україні пан Збігнев Екерт:
– Велике спасибі за запрошення. Дуже радий бачити, що зібралося багато молоді. Молодь – це майбутнє нації. Добре, що вам цікаво дізнатися про наші країни. Ми у посольстві Польщі вважаємо дуже добрим те, що такі дні проводяться не лише у Києві, а й у регіонах. У людей не завжди є можливість поїхати до Києва. Нам же хочеться доносити інформацію до всіх.  

Хто бажав, міг сфотографуватися із майже справжніми німцями та німкенями. Das ist fantastisch!!!

На півгодини День Європи перетворився на День Середньовічної Європи – лицарі у повному  (і не зовсім) облаштуванні билися, як годиться, за серце прекрасної дами та розважали.  Перемогла дружба!  

Підмочена дощем молодь просто вибухає від позитивних емоцій. Тут вам і європаровозик, і євроборотьба... Позитивних емоцій вистачить надовго, принаймні до Дня молоді!

На один день радянське обличчя площi Незалежностi стало яскравiше вiд символики краiн Евросоюзу i Европи



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх