В гостях у Сорочинцях

24.08.2006, 18:08 Переглядів: 1 960
З 16 по 20 серпня Полтавщина разом з усією Україною ярмаркувала у Сорочинцях.

З 16 по 20 серпня Полтавщина разом з усією Україною ярмаркувала у Сорочинцях. Сорочинський ярмарок започаткували ще у 17 столітті. До Жовтневої революції в селі Великі Сорочинці щорічно проводили по п’ять ярмарків. За радянської влади торги дозволили відновити лише 1966-го. А в серпні 99-го ярмарку надали статус Національного. Цьогорічний – присвятили 200-літтю з дня народження найвідомішого земляка – Миколи Гоголя.
За словами постійних відвідувачів ярмарку, цього року стало більше додаткових майданчиків для підприємців, кращими стали санітарні та побутові умови. На черзі – реконструкція головної сцени – подвір’я та хати Хіврі, а також будівництво готельного комплексу в стилі українського села гоголівських часів. Для початку забудови знадобиться принаймні 10 мільйонів гривень. Присутні на дипломатичному рауті посли 25 країн світу пообіцяли допомогти. Крім того вони пообіцяли наступного разу привезти на ярмарок своїх товаровиробників. Можливо, це станеться вже взимку, бо, за словами голови Полтавської  облдержадміністрації Валерія Асадчева, на Різдво-2007 має вперше відбутися зимовий ярмарок.

Віктор Камаренцев всю родину привчив до гончарства. Щороку він приїжджає до Сорочинців торгувати керамікою.
Колишній інженер заводу художньої кераміки з Опішні власними руками заробляє на життя, привчаючи своїх дітей та онуків до гончарства. “Якби не гончарство, то на пенсію 370 грн. я б не прожив. А так, ми можемо їсти що забажаємо, одягатись, утримувати автомобіль. На ньому я можу їздити на всі ярмарки та торгувати”, – каже народний майстер. Загалом нинішні Сорочинці йому сподобались, але у перший день роботи виторг був невеликий. “Все ще по переду. Не тут так до Києва згодом поїдемо на ярмарок до Експоцентру. Нещодавно були в Білорусі, Росії. Там добре вторгували”, – не падає духом пан Віктор і запрошує відвідувачів послухати власну гру на дудочці та скупити гончарні вироби – глечики, фігурки, вази.

'ПОЛТАВСЬКЕ ВЕСІЛЛЯ'. Відкриття ярмарку розпочалося з театралізованого дійства. Микола Гоголь, Іван Котляревський, філософ Григорій Сковорода та персонажі з їхніх творів, з’явилися перед глядачами на волах. До речі, це єдині два білих воли, що мешкають в Україні

ІЗ КНИГИ РЕКОРДІВ. Самовар на 295 літрів, вагою 250 кілограмів та заввишки 175 сантиметрів виготовлений в Запоріжжі. У 2004 році його було освячено у Володимирському соборі Києва. Він занесений до Книги рекордів України, як найбільший працюючий самовар. Чай із нього на ярмарку наливали всім бажаючим безкоштовно.

Олександр Ніжинський утримує 1600 бджолярських родин і каже, що при укусі бджоли слід випити 50 грамів горілки
З 1986 року пан Олександр (на фото справа) займається бджолярством. Спочатку це було хоббі. Згодом він відкрив кооператив. Зараз його підприємство утримує 1600 бджолярських родин. Нині вже досвідченний пасічник Олександр Ніжинський хоче звернутися до Президента з пропозицією відродження бджолярства. “Нам ніхто не допомагає. Однак виробництво меду ми налагодили. А ось з реалізацією проблеми. Мед треба пропагувати за рахунок держави. Адже це здоров’я нації”, – переконаний він.
А ще пан Олександр радить тим, кого укусила бджола, як ліки випити 50 грамів горілки. “Пригадую, як одного разу перевозили пасіку. Тоді у нас було 200 родин. Бджоли руки так покусали, що десь по 70 укусів на кожному пальці було. Від набряків я кермо втримати не міг. Ледве доїхали. Дома відразу ліг в холодну ванну та випив горілки”, – поділився він досвідом з „Телеграфом”.

Вже другий рік поспіль Богдан Чернявський грає Гоголя. Він ретельно підходить до створення іміджу письменника. Натуральна перука, костюми з бавовни та спеціально відрощені вуса. Щоправда зізнається, зіграти Гоголя без пригод не вдається. “Люди вже вдень трішечки напідпитку. Різне трапляється. Хтось захотів обнятися.  Власне, поки під'їхав до сцени, перука сповзла, вус відклеївся. Добре, що із собою взяли клей. А народ у нас жарти любить. Чую: це вже не Гоголь,  це Гітлер, перепрошую», – з посмішкою розповідає Богдан.
До речі, сфотографуватися з акторами Полтавського театру, що грають гоголівських пресонажів, можна лише заплативши хоча б кілька копійок. Нам Гоголь позував безкоштовно.

Президент теж скупився
Чого тільки не пропонували народу на ярмарку. Навіть Президент Віктор Ющенко, який відвідав Сорочинці 18 серпня, потратив на сувеніри 2000 гривень. Серед покупок – килим, виготовлений народними майстрами з Івано-Франківської області; горщики (по 25 грн. кожен), макітра ( 50 грн.) від майстрів з Опішні; вишиванка, яку замовив ще рік тому (1000 грн.). Крім того колекцію Президента поповнили керамічні вироби-фігурки лева, ведмедя та інших звірів; гребінець для волосся тощо.
Як заявив Віктор Ющенко, цього року на ярмарку його неприємно здивувала відсутність решетилівських гобеленів.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх