Полювання на мисливців

17.08.2007, 12:08 Переглядів: 2 799
11 серпня до кременчуцьких яхтсменів та рибалок офіційно додалась ще одна, не менш численна компанія – мисливці. Адже того дня відбулося офіційне відкриття полювання на дичину. Що роблять чоловіки у дніпровських очеретах у день відкриття мисливського сезону, з’ясовував «ТелеграфЪ»..
На полювання... Човен розсікає воду та рослинність, вітер б’є в обличчя... а зі схованок поглядають на мисливців їхні майбутні «промахи» та «попадання».
Фото: Дмитрий Бабец

Наш провідник Сергій люб’язно погодився показати журналістам перший день полювання на Дніпрі. Відходимо на човні від рідного кременчуцького берега та за кілька хвилин опиняємося між дніпровськими островами. Люди у човнах вітають один одного жестами.
Підходимо до острова Стрілечий-4. Вся його західна частина «обладнана» під тривалі стоянки: лавки, столи, паркани, піратські прапори, наметові містечка... Тут мисливців очікують із здобиччю жінки та діти.
Вирушаємо полювати на… мисливців. Неподалік гирла Псла бачимо катер із великою компанією. «Доброго дня! Як перший день полювання?» – питаємо у людей. «Е, хлопці, то не до нас – усі мисливці на Псел поїхали». «Їй охота й мені охота – ось це й охота!», – проводжають нас анекдотом відпочиваючі з катера.
Занурюємося у заплаву Псла. Тут майже як на дослідній ділянці якогось сільськогосподарського підприємства – на очеретах висять таблички із номерами секторів – всі місця розподілено між бажаючими постріляти по качках та лисках. Підпливаємо до одного з них...

Качці й носа нема куди показати – із усіх очеретів на них дивляться мисливські двостволки. Рятує птаха висота, або маневр між двома мисливцями – не стрілятимуть же вони один в одного.
Фото: Дмитрий Бабец

Коли замовк двигун, стало чутно, яка стрілянина стоїть навкруги. Канонада нічим не гірша за салют на День незалежності. Тільки не змовкає. А навкруги все частіше чути вигуки на кшталт: «Е-е-е! Промазав... далеко була». «Юрчик! Плі!!!» Бах! Бах! «Є!» Неподалік бабахкає «машина смерті» – п’ятизарядна рушниця. Чи то «снайпер» уже хильнув багацько, чи то качки маневрові попалися, але в очерет, із якого вона гатила, птахи при нас не падали.
– Зараз полювання йде в основному на качок та лисок, – каже Сергій.
– Сьогодні, як тільки ми сюди заїхали, тут їх цілі хмари стояли! – ділиться своїм щастям Юра, біля якого ми «заякорилися», – просто небо темне було від качок...
– А як мисливці дізнаються, де чия вбита качка?
– Що впало – то наше, – посміхаються чоловіки. 
– І скільки часу мисливець проводить з рушницею в руках?
– Годин зі п’ять...

На острові Стрілечий-4, неподалік від Кременчука, знаходяться «мисливські бази», звідки робляться вилазки. Тут чоловіків із здобиччю очікують жінки та діти. Деякі місця обладнані в етно-стилі, деякі – більш урбаністично, але всі з великим оборонним потенц
Фото: Дмитрий Бабец

– ...але це неправильно: першу збив – треба випити! – Юра потягнувся за пляшкою з пивом, але... БАХ!!! – лунає над головою.
– Е! Ти що? З головою не товаришуєш? – кричить хтось із сусідніх очеретів. Певно, «зачепило». Дріб, як дощ, із легким шипінням падає навколо човна у воду.
– А байку мисливську розкажіть!
– Та є під Чорнобилем один чолов’яга. Голова сільради заборонив кабанів стріляти, каже – «не можна!» Так він виходить у ліс із самим ножем. Натрапляє на сім’ю та починає малих підсвинків за ноги хапати і об дерево-об дерево... Так і приходить із трьома свинями додому...
– Дякуємо! Вдалого полювання!
І знову човен ріже воду... розлітаються на всі боки водяні лілії, глечики, червонокнижна папороть сальвінія... «Щоб тут проїхати потрібно всі місця знати», – каже Сергій, вирулюючи із протоки, трохи ширшої за наш човен. На плесі піднімаємо з води двох гусок. Птахи, не піднімаючись над очеретом, тікають перед нами. Не часто випадає можливість спостерігати у кількох метрах від себе політ великого птаха. За хвилину гуски набирають швидкість і зникають в очеретах. Над головами проминає хижий птах – для нього прийшов час жорсткої конкуренції з мисливцями за їжу. До речі, їсти вбитих з рушниці качок, хижим птахам небезпечно для життя – вони травляться свинцем дробу. На жаль, пояснити це птахам неможливо.

Ця гуска добре розуміє, що піднятися вище – потрапити на мушку декільком мисливцям одразу, тому майже хвилину тікала вона від нашого човна, торкаючись крилами води... доки не знайшла місця в очереті для схованки
Фото: Дмитрий Бабец

На берегах островів багато людей з наметами – цілі рибальські сім’ї. Вітер б’є в обличчя – дихається вільно. Ось він – відпочинок.
– А що головне на полюванні? Постріляти чи поговорити? – питаємо Сергія.
– Звичайно ж, на відкритті полювання головне – поспілкуватися з друзями! Відпочити. Зварити на вогнищі шурпи з дичинки.
– Що то за їжа така, шурпа?
– Це коли з птаха вибираються пупи й варяться. Це страва для лінивих, – посміхається наш провідник, – щоб пір’я з птаха не доводилось оскубувати.
– А скільки мисливець убиває птахів за один день?
– Від 10 до 50.
– (?!!) І що він з ними робить?
– Годує себе та сім’ю... щоправда, багато з підстреленої дичини він не знаходить...

Прощаємося з мисливцями. Як то кажуть, ні пуху ні пера! Та смачної шурпи, звичайно ж!
Коли замовк двигун, стало чутно, яка стрілянина стоїть навкруги. Канонада нічим не гірша за салют на День незалежності.

Що каже закон
Згідно з наказом Державного комітету лісового господарства, у мисливський сезон 2007/2008 років на пернату дичину встановлюються наступні норми відстрілу в день на одного мисливця: не більше трьох гусей, десятка куликів, п’яти качок, 15 голубів, семи лисок та 15 перепілок.

Мисливські байки
А діло було так... Зібралися мужики на полювання. Ну, як завжди: взяли горілочки (немало). Увечері «піддаті», сіли за байки... Тут один з героїв, Петро, вирішив «приколотися» і каже товаришу Василю: споримо, Васю, що ти мені з двадцяти кроків з рушниці в зад не влучиш! Ось тобі патрон із дробом №6 (перед цим, звичайно, він дріб акуратно вийняв, тому патрон був холостим).
Петро залазить на горбик, оголяє зад, а Вася думає: якщо я пальну шостим номером, то йому ж весь зад розірве – візьму краще №12!... Довго ще виймали дробинки з Петрового заду...

«ТелеграфЪ» дякує магазину «Щукар» за цікаву екскурсію дніпровськими островами та очеретами заплави Псла.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх