Рюкзак – проти пуза, а дорога замість пляжу: як у Криму побачити більше та заплатити менше

17.08.2007, 12:08 Переглядів: 2 108
Якщо кременчужани їдуть у відпустку, то здебільшого вони їдуть у Крим. Там їм обіцяють море, дах над головою, можливо, харчування, та екскурсійну програму за окремі гроші. Але дехто вважає, що подорож з рюкзаком за плечима набагато корисніша для здоров’я та гаманця..
Добре... еге-ге-е-е!... А-А-А-А-А-А-А!!!!!

Наповнені людьми кримські курорти... Хтось гріє животика на пляжі, час від часу відколупуючи зі шкіри дрібну гальку, хтось боїться в воду зайти, бо в ній медузи, хтось п’є мартіні на шикарній віллі... А дехто, замість цивілізованого відпочинку, пихтить з рюкзаком за плечима, щоб видертися на якусь гору чи залізти в якусь печеру.
Навіщо, питається? Три дні немите пожмакане волосся, обвітрене всіма вітрами обличчя, подряпані руки-ноги… Задля чого? Ніхто з туристів-рюкзачників не дасть на це питання однозначної відповіді, але... Перш за все, у походах приходить упевненість у своїх силах, відсторонення від буденних міських проблем та краще пізнаються люди, з якими подорожуєш. В екстремальних ситуаціях звідкись з’являються знання психології – не посилати ж товаришів кудись подалі, якщо ви й так неподалік того місця блукаєте:)
Головне у поході – правильно зібратися. Не забути намета, спальні мішки, аптечку, сірники, теплі речі, посуд, воду та трохи їжі.

Водоспад «Срібні струмені», або «Царський», як називають його місцеві. Можна остудити гарячі голови. Підприємливі татари одразу ж пропонують чай «Здоров’я» – усього три гривні склянка!

Маршрут
За 12 днів ми зробили: Сімферополь – Бахчисарай (печерне місто Чуфу-Кале) – селище Хаджа-Сала (печерне місто Мангуп-Кале) – смт. Куйбишево (автостанція) –  селище Богатир – гора Бойка – Великий каньйон Криму – село Соколине (автостанція) – Бахчисарай – Севастополь – мис Фіолент – Сімеїз – Ялта – Алушта – Судак – Сімферополь.

Гроші
Тримісний намет взяли за 400 гривень (четверо влізли вільно), рюкзак – близько 300 гривень за штуку, 120 гривень – проїзд потягом до Сімферополя і назад. На всі інші потреби протягом двох тижнів пішло близько 500 гривень на брата. Тобто один день незабутнього відпочинку в Криму коштував одному туристу близько 70 гривень. І це при тому, що ніхто ні в чому собі особливо не відмовляв!

Порада: якщо хтось бажає викинути щось подібне, то порадьтеся з «бувалими» – вони підкажуть, чим доїхати, де поставити намет, взяти води, де магазини з «людськими» цінами, де купатися, де є їдальня та багато іншого цікавого й корисного. Головне у спілкуванні з кримчанами – не вірити таксистам – вони вас кілометр за 10 гривень провезуть та ще й розповідатимуть, як вам пощастило:)

Великий каньйон Криму (глибина – 320 метрів, джовжина – три кілометри). Утворився він унаслідок розлому земної кори – форми одного боку повністю повторюють контури другого. Пересуватися над розселиною радять лише тим, хто має мінімальні знання зі скелелаз

Плюси «активного» відпочинку:
– можна побачити НАБАГАТО БІЛЬШЕ, ніж покаже екскурсовод, і ніхто тебе, як худобу не пожене з цікавого місця. Ви вільні йти, куди хочете і коли хочете, а не, як скаже хтось;
– не обов’язково платити за огляд природних перлин – достатньо просто обійти дядечка-цербера поза стежкою:)
– витрачаєш у п’ять разів менше грошей – отримуєш у десять разів більше емоцій та вражень;
– дівчатка худнуть, а хлопці сильнішають (40 кілограмів за плечима на другий тиждень уже не заважають);
– ви ближчі до природи – уночі намет атакуватимуть загони нахабних їжачків, світляки сяятимуть вздовж доріг, а величезні мартини приходитимуть зранку «позаглядати вам у рота»;
– ви не прив’язані до місця, яке набридне за тиждень, не знаєш, де будеш ночувати та що їсти на вечерю, – це додає особливої пікантності у й без того романтичну подорож:).

Мінус:
Неможливо звикнути до міського повітря. Повернутися у місто – це все одно, що жити у кузні чи кочегарці.

Більше 10 місяців турки-османи вели облогу столиці князівства Феодоро – Мангупа. Зараз не віриться, що всі ці стіни були червоними від крові.

Вода річки в розселині Великого каньйону виточує в камінні пустоти найчудернацьких форм. Найбільші з них місцеві жителі називають ваннами, де пропонують купатися відвідувачам. Вода в цьому природному санвузлі з «підбадьорюючим ефектом» – близько 10 градусів цілий рік.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх