За ім’я треба платити

30.08.2007, 18:08 Переглядів: 2 551
27 серпня на сесії міської ради затвердили положення про порядок найменування вулиць, провулків та порядок увічнення пам’яті видатних людей..

Скільки грошей викине людина, якщо її вулицю перейменують?

Фото: Дмитрий Бабец

Відомо, що  спеціальна комісія міськвиконкому, яка розглядає ці питання, вже має низку пропозицій на перейменування вулиць. «ТелеграфЪ» уже повідомляв про них. Зокрема, пропонують перейменувати  вулицю Цюрупи на вулицю Віктора Федорченка (заслужений лікар України, багато років був головним лікарем пологового будинку), а вулицю Карла Маркса – на вулицю Євгенії Добрик (екс-голова АТ «Промтовари»). Є й інші пропозиції – надати вулицям імена борців за незалежність України: Ярослава Стецька та Ярослави Стецько, Романа Шухевича, Олега Ольжича…
Після публікації на цю тему «ТелеграфЪ» отримав масу відгуків. Зачепило! Обговорювали і персони, імена яких пропонується надати вулицям, і суто технічні нюанси. Особливо зацікавило запитання одного із читачів: скільки грошей викине людина, якщо її вулицю перейменують?
Скільки коштує «переставити» авто на нову вулицю?
Кременчужанин Анатолій Пух уже зіткнувся з проблемою перереєстрації. Він емоційно розповів нам про те, у скільки йому обійдеться неочікувана перереєстрація причепу у зв’язку із зміною назви вулиці.
– Я мешкаю на вулиці Ревенка, що донедавна називалася Макаренка. Коли приїхав робити технічний огляд на наступний рік, мені в ДАІ сказали, що потрібно перереєструвати причіп з Макаренка на Ревенка. Інакше, говорять, талон технічного огляду не отримаю. А це ж по сімейному бюджету б’є. І добряче б’є! І кримінальна експертиза 50 гривень і техпаспорт – 250. Нащо воно мені те перейменування вулиць потрібне? Хай собі міняють, як знають, але ж мене не чіпайте! Не хочу я дурні гроші платити. Добре, що автомобіль зареєстрований уже на нову назву вулиці. Якось пощастило. А що з причепом робити? – не знаю. Продати його, чи що?
Із цим ми й вирушили до кременчуцьких даішників, щоб нам пояснили скільки коштуватиме перереєстрація транспорту для громадян, яким пощастило жити на перейменованій вулиці.
Інспектор з профілактичної роботи Кременчуцького відділу ДАІ Володимир Окунь:
– Перш за все, якщо йде мова про зміну назви вулиці, то відбувається не перереєстрація транспортного засобу, а заміна технічного паспорта. Вартість цієї процедури залежить від марки автомобіля, року випуску, об’єму двигуна та технічного стану. Також різниця в оплаті буде для простих водіїв та водіїв, що користуються пільгами.
Процедура видачі нового технічного паспорту, за словами Володимира Окуня, займає близько трьох годин, якщо все обладнання працює без збоїв.
Зміни у паспорті
Зміни у назвах вулиць особливих неприємностей кременчужанам при внесенні змін до паспорта не принесуть. «Сама процедура «вписки-виписки» безкоштовна, у разі звернення громадян безпосередньо до нас, – каже старший інспектор відділу ГІРФО Автозаводського районного відділення міліції Олена Коль. – Якщо ж люди звертатимуться до ЖЕПів, то там, вірогідно, доведеться сплатити за послуги. Також потрібно купити бланки адресного листа (2 шт.) та заяви. Це обійдеться до п’яти гривень».
У скільки обійдеться внесення змін до «квартирних» документів?
Це запитання теж неодмінно виникне, якщо вашу вулицю перейменують. Проте у Кременчуцькому міжміському бюро технічної інвентпаризації (МБТІ) нас запевнили, що доки не «припече», можна жити зі старими документами. Навіть навели приклад: уже багато років тому вулицю Карла Лібкнехта перейменували на Івана Приходька. Але й досі деякі мешканці не внесли зміни у документацію на квартири.
Зміни неодмінно доведеться внести, якщо ви збираєтеся продати, подарувати житло (тощо), і вам  потрібно звернутися до нотаріуса. Тоді в МБТІ вам поставлять штампи про зміну назви вулиці – до технічного паспорта на квартиру (чи будинок) та в документ, що підтверджує право власності. У цьому випадку додаткових витрат не буде.
Та якщо ви самі хочете впорядкувати документи, бо вам муляє очі стара назва вулиці – тоді платіть за штампи 30 гривень.
Буму перейменування таки не буде
Доцільно чи не доцільно перейменовувати вулиці, вирішуватиме спеціальна комісія виконкому, враховуючи громадську думку. Остаточне рішення прийматиме сесія міськради.
Тепер це – вимога положення про найменування вулиць та увічнення пам’яті видатних людей, яке затвердили депутати на останній сесії. Окремий пункт положення визначає: «Встановлення пам’ятників, пам’ятних знаків і меморіальних дошок визначним діячам, присвоєння їх імен вулицям, провулкам, іншим об’єктам здійснюється не раніше як через 10 років з дня смерті особи, пам’ять якої увічнюється». Щоправда, виняток зробили для меморіальних дошок на приміщеннях, де працювали визначні люди – для цього потрібно заручитися рішенням виконкому. До речі, на Будинку торгівлі вже встановлено меморіальну дошку Євгенії Добрик. А вулиць імені Добрик та Федорченка, відповідно до нових норм, у найближчі роки не буде.
Окрім цього, влада затвердить перелік назв вулиць, провулків, які мають історико-географічне та культурне значення, тривалу традицію вживання і тому не підлягають перейменуванню.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх