«Ворскла Сталь» - кіт у мішку

20.09.2007, 19:09 Переглядів: 2 406
Всеукраїнська екологічна ліга (ВЕЛ) презентувала незалежну екологічну експертизу потенційного впливу на довкілля меткомбінату «Ворскла Сталь», що вже будується. Висновки експертів ідуть урозріз із офіційними запевненнями про нешкідливість виробництва..
перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко

18 вересня перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги  Тетяна Тимочко дала прес-конференцію у Кременчуці. Тема обговорення – здійснена ВЕЛ громадська експертиза документу «Оцінка впливу на навколишнє природне середовище» (ОВНС) комбінату «Ворскла Сталь». Документ розроблений Найково-дослідним інститутом екологічних проблем (м.Харків). ВЕЛ заперечує висновки офіційних експертиз.
„Ми оскаржили й висновки державної екологічної експертизи і направили лист до Мінприроди, ”- зазначає Тетяна Тимочко.
Звідки братимуть і куди скидатимуть воду? Меткомбінат забиратиме 6,7 мільйонів кубічних метрів води на рік, але не вказано конкретно, з якого саме джерела, звертає увагу Тетяна Тимочко. Вказано три можливі джерела: водогін Комсомольська, Дніпродзержинське водосховище або річка Псел. (До речі, під час прес-конференції в Кременчуці 30 грудня 2006 року розробники ОВНС стверджували, що вода з Псла не забиратиметься – прим. Ред.) Є ще один варіант водопостачання, на який звертає увагу пані Тимочко, – підземні джерела. Проте в усьому світі ця найцінніша природна вода використовується лише для питного водопостачання, наголошує вона.
„У ОВНС не вказано місце, куди транспортуватимуться забруднені стічні води, де знаходиться місце очистки, яким методом очищуватиметься вода і куди направлятиметься, де будуть знаходитися неочищені залишки,” – це теж дані аналізу ВЕЛ.
Викиди „поліпшать” грунт. „Коли ми показували свою скаргу Міністру екології і думали, чим його вразити, я просто прочитала одне речення з ОВНС”, - каже керівник ВЕЛ. Цитуємо: „Надходження із газовими викидами таких забруднюючих речовин, як оксиди азоту, сірчаний ангідрид не можуть удавати негативного впливу грунтового покриву регіону. Внаслідок цього відбудеться підкислення грунтів. Зважаючи на їх лужний характер, це не є небезпечним, а навпаки,  сприятливим для даного регіону.” Надалі в тому ж дусі йдеться про збагачення грунтів кальцієм. Тетяна Тимочко називає твердження розробників ОВНС  про поліпшення грунтів „нісенітницею”. Вона звертає увагу й на те, що при будівництві знімуть 6650 кубометрів родючого грунту. Його заплановано перенести, але чомусь не на поля, а для клумб самого комбінату. Але ж земельні ресурси – національне багатство.
Офіційні експерти не помітили рідкісних тварин і рослин. Розробники ОВНС зробили висновки, що територія не є цікавою з точки зору охорони природи. Експертом ВЕЛ з цього питання, виступила кременчужанка Надія Гальченко, викладач КДПУ, кандидат біологічних наук. За її даними, на території майбутнього меткомбінату багато рідкісних тварин і рослин, у тому числі занесених до Червоної книги.
Що далі? Будівництво меткомбінату розпочато. Проте Тетяна Тимочко, спираючись на досвід інших регіонів, каже, що його ще можна зупинити. Для цього потрібні акивні дії громадськості і широкий розголос проблеми.
Так, мешканці житлового масиву Ігрень у м.Дніпропетровську не дали побудувати сміттєзвалище поблизу своїх будинків – буквально лягли під колеса техніки. А завдяки розголосу, що створила Всеукраїнська екологічна ліга, не був прокладений газопровід через унікальні землі Ялтинського заповідника.

Коментар
Чи відомі висновки ВЕЛ керівництву комбінату «Ворскла Сталь»? Якщо відомі, то як на них реагують, чи вносять зміни до ОВНС?
З таким запитанням «ТелеграфЪ» звернувся до Максима Прасолова, керівника відділу зв’язків із громадськістю комбінату «Ворскла Сталь». Його відповідь:
- Нам ніхто не надав можливості ознайомитися з експертизою.
Для прийняття рішення про внесення змін нам потрібно спочатку побачити ці
матеріали. На презентацію нас ніхто не запросив, що дивує.
Тільки-но ми побачимо висновки ВЕЛ, то, в свою чергу, звіримо їх із  даними від незалежної експертизи, потім надамо відповідь.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх