Бюджетників знову попросять «відпочити» за власний рахунок

10.05.2010, 17:12 Переглядів: 5 862
Коштів у бюджеті-2010 не вистачить навіть на зарплати.

Минулого тижня бюджет-2010 затвердили у Верховній Раді. Бюджет Кременчука лише готується до затвердження, однак фінансисти вже зараз кажуть – прогнозовані цифри невтішні:

– Глобального скорочення не буде. Однак, як і минулого року, доведеться застосовувати заходи з економії, наприклад, просити бюджетників піти у відпустку без утримання, – пояснює начальник бюджетного відділу міськфінуправління Тетяна Тетьоркіна.

Загалом, на кожну галузь – освіту, медицину, соцзахист, спорт, культуру –  коштів дадуть більше відсотків на 20-30.

– Проте це не означає, що на потреби коштів стане більше. Їх «з’їдять»  підвищення зарплат, адже вже введені надбавки для освітян, а це 20%, медиків – 10-30%, бібліотекарів – 50%, запроваджуються соцстандарти, зросла вартість енергоносіїв… Тому на папері ми маємо плюс, а насправді буде так само важко, як і в 2009 році, – розповідає пані Тетьоркіна.

Найменш забезпеченими, як завжди, будуть спортсмени та працівники культури – їм не вистачатиме навіть на зарплати. Тож у міському бюджеті забиратимуть гроші, які мали б іти на інші статті. Найзабезпеченіші, як завжди, освітяни.

Сторожі дорожчі за економістів

Як не дивно, зарплати кваліфікованих працівників за рік зростуть менше, ніж зарплати техперсоналу, а саме сторожів, прибиральниць тощо. Це пов’язано із особливостями національного розрахунку зарплат. Адже найменш кваліфіковані працівники отримують оклад, що дорівнює мінімальній зарплаті. А «мінімалка» до кінця року зросте до 922 гривень проти 744. Отже, прибиральниці та сторожі отримають гривень на 200 більше. Бюджетники, чиї оклади вищі за «мінімалку», матимуть менше зростання, бо їхні зарплати рахують за іншим принципом. І «точка відліку», від якої «відштовхуються» при розрахунках – майже не зрушить із місця. Для прикладу – заробітна плата хірурга протягом року зросте лише на 133 гривні.

– Тому, для порівняння, головні економісти, що працюють у бюджетних галузях, та сторожі отримуватимуть майже однакову зарплату. А можливо, останні будуть мати навіть більше, бо їм нараховуватимуть ще й «нічні», – підсумовує Тетяна Тетьоркіна.

Щоправда, медиків, освітян, бібліотекарів «підгодовуватимуть» вже діючі надбавки. Бюджетникам, які не отримали надбавок,  (викладачі у музичних, спортивних школах, вихователі у дитсадках тощо), компенсуватимуть це індексацією. Вона за весь рік становитиме близько 2600 грн.

Колись доплатять…

 

Бюджетникам із січня по квітень мають зробити перерахунок. Це пов’язано з тим, що після ухвалення держбюджету соцстандарти зросли «заднім» числом. Скільки коштів потрібно на доплату, кременчуцькі фінансисти ще не порахували. Однак сума буде кругленькою. І виплатити її одразу місто не зможе.

– Ці кошти нам не дасть держава. Наше місто має їх заробити. Але ж наші підприємства не запрацюють улітку в кілька разів краще, а наповнюваність бюджету, зарплати бюджетників залежать саме від них. До того ж, літні місяці зазвичай завжди напружені, бо потрібно виплачувати відпускні. Тому коли і як доплачувати за січень-квітень, це питання…– каже начальник бюджетного відділу міськфінуправління.

 

«На ліки та харчування – 10 копійок на день!»

Начальник міськздороввідділу Валерій ЛИТВИНЕНКО:

– Будемо урізати надбавки, все по-мінімуму. Можливо, відправлятимемо у відпустки за свій рахунок. Загалом, те, що нам доводять, це 53,2% від потреби. На медицину ще хоча б 14 мільйонів гривень потрібно. А так у нас на ліки на одного хворого і на його харчування виходить по 10 копійок! Будемо якось викручуватися…

 

Як зростатиме «мінімалка»

Наприкінці 2009 року вона становила 744 гривні;

з 1 січня 2010 року – 869 грн;

з 1 квітня – 884 грн;

з 1 липня – 888 грн;

з 1 жовтня – 907 грн;

з 1 грудня –  922 грн.

Наскільки забезпечені галузі

Освіта – 158,2 млн. грн - Забезпеченість: 95%

Спорт –  2,3 млн грн - 35%

Соцзахист – 9,3 млн грн - 85%

Медицина – 110,3 млн грн - 85%

Культура – 16,2 млн грн - 35-40%



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх