«Єдинщиків» позбавили права вибору

24.01.2009, 15:34 Переглядів: 2 787

Від підприємців, що працюють на єдиному податку, податкова вимагає здати свідоцтво платників ПДВ..

Ті пручаються, бо багатьом це невигідно: вони ризикують втратити крупних клієнтів. До того ж, анулювання свідоцтва платника ПДВ тягне за собою необхідність сплатити одразу велику суму податку.

Юрій – приватний підприємець, який працює на єдиному податку. Донедавна такі, як він, мали право вибору: або бути платником ПДВ (податку на додану вартість), або не бути платником цього податку. Проте Постанова Кабміну №1118 визначила, що платники єдиного податку не можуть бути платниками ПДВ.

– Нам пропонують у добровільному порядку написати заяви та здати свідоцтва платників ПДВ. Після цього, за законом, ми будемо змушені перерахувати всі товарні залишки і одноразово сплатити з них ПДВ наперед – із роздрібної ціни товару, хоча він ще не проданий. І це при тому, що я вже заплатив ПДВ, купуючи товар у виробника! Це подвійне оподаткування. До того ж, підприємствам, які платять ПДВ, невигідно купувати товар у неплатників цього податку, і дрібний бізнес позбавиться роботи.

Річ у тім, що підприємства, купуючи товар, враховують сплачений за нього ПДВ у свої витрати і, відповідно, платять менші суми податків. І навпаки: підприємство залишається у накладі, якщо купує якийсь товар у неплатника ПДВ.

Приклад: товар коштує 24 гривні, 4 гривні у цій ціні (20% від вартості товару) – це ПДВ. Товар продається з націнкою і коштує, скажімо, 30 грн. ПДВ у цій сумі вже складає 5 грн. Різницю по ПДВ між закупівельною та роздрібною ціною (у нашому прикладі це 1 грн) підприємець перераховує у бюджет. Якщо підприємець здає свідоцтво платника ПДВ, то до бюджету мусить одноразово перерахувати всю суму ПДВ на товар (у нашому прикладі 5 грн).

Дана постанова змушує «єдинщиків» переходити на загальну систему оподаткування – тобто працює на збільшення податкового тиску, вважає Юрій. Він пропонує підприємцям Кременчука, яких зачіпає податкове нововведення, об‘єднуватися і писати листи до органів влади з метою домогтися скасування Постанови №1118. Так уже роблять в інших містах. Інформацію можна знайти на сайті: http://www.chp.com.ua. («Частный предприниматель»).

Андрій Гота, перший заступник голови Держкомпідприємництва України, у інтерв‘ю цьому виданню не радить підприємцям добровільно здавати свідоцтво платника ПДВ:

– Бажано витримати паузу. Або ж можна при спілкуванні з податковими інспекторами говорити: «Почекайте, ми вже подали заяву до суду». Підприємці повинні знати: для них за невиконання таких вимог податківців (здати свідоцтво платника ПДВ – ред.) відповідальність не передбачена.

Коментар

Ольга ТИЩЕНКО, начальник відділу масово-роз‘яснювальної роботи та зв‘язків з громадськістю Кременчуцької ОДПІ:

– Постанова № 1118 набула чинності. Якщо підприємці добровільно не подадуть заяви на скасування свідоцтв платників ПДВ, відповідно до закону, скасувати ці свідоцтва може й податкова – відповідним актом за власною ініціативою. Проте терміни здачі підприємцями свідоцтв платників ПДВ зараз не врегульовані. Ми очікуємо додаткових роз‘яснень.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2009/01/24/yedinschik_10363.html -->
 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх