Торговцям “судний день” – раз на три роки: Пожежники тепер перевірятимуть бізнесменів не так часто

24.02.2008, 23:17 Переглядів: 5 949

Торговцям “судний день” – раз на три роки: Пожежники тепер перевірятимуть бізнесменів не так частоСтрашний сон підприємців із перевірками пожежників завершується. Принаймні так обіцяють представники пожежної інспекції. Справа в тому, що у нових правилах об’єкти перевірок поділені на три категорії, кожна з яких має свій термін перевірки. Щоправда, збереглися поняття планової та позапланової перевірок.

Торговцям “судний день” – раз на три роки: Пожежники тепер перевірятимуть бізнесменів не так часто

 

Планова перевірка

Відтепер аби пожежному прийти на планову перевірку він має не пізніше ніж за 10 діб письмово попередити про це підприємця. А прийшовши перевіряти, інспектор повинен пред’явити службове посвідчення та відповідно оформлене посвідчення на перевірку. Якщо
офіційного повідомлення про планову перевірку немає, підприємець може відмовити у її проведенні. Раніше пожежні могли прийти на планову перевірку, повідомивши про це підприємця «завчасно за 5 хвилин по телефону». Про це «Телеграфу» розповів заступник начальника відділу з питань наглядово-профілактичної діяльності міськуправління МНС Віталій Ткаченко.
Нові правила регламентують і терміни здійснення перевірок. Так, об’єкти високого ступеню ризику (АЗС, вибухонебезпечні підприємства) як перевіряли, так і будуть перевіряти раз на рік. Об’єкти середнього ступеню ризику (заклади громадського харчування, торгові заклади, заклади побутового обслуговування населення, 14-ти поверхівки) тепер планово перевірятимуть раз на три роки. Раніше їх перевіряли раз на рік. Об’єкти з незначним ступенем ризику (житлові будинки до 9 поверхів включно, гаражі, кіоски) пожежні мають перевіряти раз у п’ять років, замість старих норм – раз у три роки.

Позапланова перевірка

Згідно з новими правилами, позапланову перевірку можна проводити лише раз на рік. Зазвичай це може бути перевірка з метою контролю за виконанням припису складеного при плановій перевірці, або це перевірка за скаргою. Про позапланову перевірку пожежники теж повинні сповістити заздалегідь, але не за 10 діб, як при плановій перевірці. Це можна зробити навіть по телефону.
– Пожежний інспектор може оштрафувати підприємця і в цьому році уже не повинен приходити на перевірку. Якщо підприємець не сплатив штраф у 15-денний термін порушником займається відповідна виконавча служба. Позапланову перевірку можна проводити лише у випадку доручення Президента, парламенту чи уряду, або ж міськвиконкому чи по скарзі, – каже Віталій Ткаченко.
При цьому він зазначає, що позапланова перевірка не проводиться на об’єктах середнього та з незначним ступенями ризику, якщо людина застрахувала своє майно. Слід зазначити, що такий порядок перевірок стосується лише суб’єктів підприємницької діяльності. Він не стосується лікарень, шкіл, дошкільних закладів, закладів соціального забезпечення, органів влади.

 

Майте на увазі

Застраховані магазини перевірятимуть менше

Віталій ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу з питань наглядово-профілактичної діяльності міськуправління МНС:
– Наприклад, в маєте магазин, який розмістився у вашій колишній квартирі. Ми тепер маємо права планово його перевірити раз на три роки, а не щороку, як це було раніше. Позапланово можемо перевірити раз на рік, аби переглянути, як виконується припис виписаний при плановій перевірці. Якщо ваш магазин застрахований, то на позапланову перевірку ми не прийдемо. Щоправда можемо прийти, перевіряючи скаргу. При цьому перевірка торкнеться лише того, що викладено у скарзі, а не комплексно.

Корисно знати

Як спілкуватися з пожежниками Спеціалісти Міжнародної фінансової корпорації готують спеціальну брошуру для підприємців із рекомендаціями щодо спілкування з пожежниками. Ось деякі з них:
1. Якщо підприємство перевіряє орган пожежного нагляду, то інспектор повинен мати розпорядження його керівництва. Візит контролера запишіть у журнал реєстрації перевірок. Це позбавить наступних можливих візитів ревізорів.
2. У разі підписання бізнесменом договору страхування цивільної відповідальності перед третіми особами про відшкодування наслідків можливої пожежі позапланові і контрольні перевірки не повинні стосуватися його підприємства.
3. Оскільки дозвіл пожежників повинен мати не тільки власник помешкання, а й орендар, то останньому в договір оренди доцільно вписати положення про відповідальність власника за невідповідність помешкання правилам пожежної безпеки.
4. Слід пам’ятати, що результати будь-якої перевірки підприємець має право оскаржити в суді протягом десяти днів.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2008/02/24/news_8828.html -->
 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх