Кременчужанка перемогла на обласному конкурсі «Студент року-2010»

3.12.2010, 12:30 Переглядів: 2 701
Студентка КНУ запропонувала економічно вигідний адсорбент для очищення соняшникової олії.
Фото: Лариса Артеменко

У Полтаві пройшов 12-й обласний конкурс «Студент року-2010».  У номінації «Кращий студент-науковець» перше місце виборола кременчужанка Тетяна Нечипоренко – студентка Кременчуцького національного університету, магістр кафедри екології факультету природничих наук. Вона представила на конкурс наукову роботу «Дослідження процесу переробки відходів сільськогосподарського виробництва в адсорбент для рафінування  соняшникової олії».  

«ТелеграфЪ» зацікавився, які ж відходи сільгоспвиробництва можна використати як адсорбент для очищення соняшникової олії від домішків? Доцент Бездєнєжних – науковий керівник Тетяни – розповіла, що дівчина тривалий час досліджувала можливості використання в якості адсорбенту  відпрацьовані качани кукурудзи (ті, з яких вже вибили зерно). Спеціальна методика обробки  дозволяє перетворити кукурудзяні качани на досить ефективний адсорбент. І не просто ефективний, а ще й дешевий! За підрахунками науковців, кілограм такого кукурудзяного адсорбенту коштуватиме близько 80 копійок. Погодьтесь, ціна дуже симпатична. Тим більше, за нинішньої інфляції. В принципі, наукові розробки студентки могли би стати у пригоді виробникам соняшникової олії в регіоні – адже нині виробники закуповують досить дорогі імпортні адсорбенти – що, у свою чергу, позначається на собівартості олії.   

До речі, кременчуцькі  науковці з’ясували, що ефективним і недорогим  адсорбентом для рафінування соняшникової олії може також стати лушпиння соняшникового насіння та навіть лушпиння грецьких горіхів.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх