Як перевірити продукти на якість

20.08.2011, 09:10 Переглядів: 11 738 Коментарів: -5

«ТелеграфЪ» побував за лаштунками ринку, у ветеринарній лабораторії, і отримав корисні поради - як не придбати зіпсовані продукти

Що відбувається з продуктами до того, як вони потраплять у наш кошик? Які аналізи роблять ветеринари, аби кременчужани не наразились на небезпечні хвороби? І зрештою, як може себе захистити споживач: що самому можна дізнатись про якість продуктів.

 

М'ясо


Як перевірити продукти на якість

 

Розтин туші: попередній діагноз за зовнішнім виглядом

...Робота лабораторії центрального ринку починається задовго до того, як за м'ясом, молоком та овочами прийдуть покупці. Лікарі з'являються на роботі о 6–й ранку і відбирають продукти.
– Все починається з перевірки документів, – розповідає завідуюча лабораторії центрального ринку, державний санітарний лікар Тетяна Сливка. – За цим слідкує бактеріоскопія. Іншими словами, ми перевіряємо м'ясо корів та свиней на наявність сибірської виразки та трихінели.
Ці хвороби – смертельні для людини. Востаннє в Кременчуці їх виявляли років 5 – 7 тому.

 

Для того, щоб знайти хвороботворні бактерії, потрібно під мікроскопом дивитись на певні частини туші.
Тут працівники лабораторії стають майже патологоанатомами. Тетяна Сливка спочатку розрізає лімфовузли – за зовнішнім виглядом також можна визначити стан здоров'я тварини – розглядає жовчні протоки, серце.

 

– Серце розрізаємо як книжечку: робимо кілька надрізів і «читаємо», – каже ветлікар. – Там можуть бути ознаки такої небезпечної хвороби, як фіноз. Люди часто обурюються, що серце розрізане продають. Але інакше не можна.
 Потім лікар знаходить селезінку.

 

– З частини селезінки ми беремо мазок. Якщо в тварині є «погані» бактерії, вони проявляться саме в мазку з селезінки, – пояснює Тетяна Сливка. 
Свинина, що пройшла лабораторні дослідження, відправляється на прилавок. А лікарі переходять до дослідження яловичини. У відібраній туші, яка потрапила на стіл ветлікаря, одразу насторожує зовнішній вигляд внутрішніх органів.
– Селезінка прив'яла, на серці – плями, згустки, – констатує Тетяна Сливка. – Це говорить про те, що у корови була лихоманка і температура. Тіло побите, видно надрізи.
Висновок лікаря: корову намагались врятувати від хвороби, але марно, прийшлось зробити вимушений доріз. Це м’ясо, згідно з правилами, не можна реалізовувати. Така туша вважається трупом.


Зрештою, її пресипали хлоркою та віддали назад господарям.


Такі дослідження, за словами лікарів лабораторії, проходять всі туші тварин, які потрапляють на ринок, а це – від 20 до 40 штук щодня. «Майже трупи», дорізані хворі тварини, трапляються доволі часто.

 

Що можна зробити самому?


Визначити, чи є в м'ясі хвороби, самотужки неможливо. Єдине, є спосіб визначити свіжість – воно не повинно пахнути хлоркою, кислинкою.
Вимагайте від продавців висновок лабораторії ветеринарної експертизи. На ньому має стояти сьогоднішня дата.

 

Яйця

 

Як перевірити продукти на якість

 

Яйця просвічують на овоскопі

 

Яйця також «приї­жджають» з ветеринарними свідоцтвами. А лаборанти відправляють їх на овоскопію, або просвічування.
Через цей пристрій яйце виглядає яскраво-жовтим, як сонечко. Виявляють, чи немає там чорних та кров'яних плям.

 

Що можна зробити самому?


Шкаралупа яйця має бути блискучою, гладкою, чистою і рівною. Похитайте яйце – воно повинно бути важким, якщо «повітряне» - то яйце старе, висушене.
Якщо опустити в склянку з водою та сіллю і воно потоне горизонтально – яйце свіже. Вертикально – в нього сплив термін придатності.

 

Риба

 

Як перевірити продукти на якість


 

Відбір мазків з риби на аналіз

 

 

Риба на ринках зараз переважно ставкова. В лабораторії розпочинають з органолептики – лікарі визначають свіжість та якість за зовнішнім виглядом і запахом. Потім, в лабораторних умовах, шукають такі хвороби, як епісторхоз та лігульоз(глисти). Зазвичай епісторхоз зустрічається в рибі сімейства коропових - у такому випадку партію товару знищують. Ці хвороби в лабораторії виявляють кілька разів на рік.

 

Що можна зробити самому?


Визначити, чи є в рибі хвороби, самотужки неможливо.
Однак, за зовнішнім виглядом, здорова риба матиме: очі – випуклі, колір зябер – від темно-коричневого до світло-рожевого, без нальоту, луска має щільно прилягати до тіла, черево – не здуте, хвіст – не сухий.

 

Молочні продукти

 

Як перевірити продукти на якість

 

Цей прилад знає про молоко все

Молочні продукти мають продаватись на ринку у скляній тарі, а сир – на чистих розносах.
Починають перевірку продуктів знову-таки з документів – на ринок не пустять продавця молочних продуктів, якщо його корова не пройшла аналіз на лейкоз та туберкульоз.
А от на наявність маститу, кислотність, густину, жирність та кількість білка домашнє молочко перевіряє автомат. Хвилина-півтори – і лікарі знають, скільки там поживних речовин і чи відповідають вони нормам.
Зазвичай молоко на ринок приносять якісне, кажуть у лабораторії.
– Якщо знімуть вершки, щоб зекономити, ми його не пропустимо, бо є норми вмісту жирів, – говорить Тетяна Сливка.

 

Що можна зробити самому?


Підніміть банку з молоком та подивіться, щоб не було осаду. Одразу стане зрозуміло, чи воно чисте.
А от хвороби на вигляд навряд чи знайдеш – для цього потрібна виключно лабораторна експертиза.
Сметана: візьміть ложку сметани і крапніть трохи йоду. Вона посиніла – тут є крохмаль чи мука.
– Зрозуміло, що така сметана – неякісна, – каже Тетяна Сливка.
Сир: покладіть трохи сиру в склянку з водою і подивіться на осад.
– Людина одразу зрозуміє, чи є в сирі якісь непотрібні домішки, – радять у лабораторії.

 

Овочі–фрукти

 

Як перевірити продукти на якість


Дослідження фруктів та овочів на вміст нітратів

 

Зараз перевірка на вміст нітратів не надто актуальна. Перевищення вмісту цих речовин частіше зустрічається в ранніх овочах. Хоча лабораторія щодня робить аналізи.
– Бахчеві зараз прекрасні, – каже Тетяна Сливка. – Два тижні тому ми виявили партію з перевищенням нітратів, але зараз і кавуни, і дині в нормі.
Головна порада лікарів: перед вживанням сирих овочів та фруктів ретельно мийте їх. А краще – на 5-10 хвилин замочіть у холодній воді.

 

Що можна зробити самому?

 

Купуючи овочі, дивіться, щоб клубні були неураженими, рівними, картопля — без зелених «очей».

Ніколи не купуйте надрізаних фруктів та ягід. Влітку тут дуже швидко заводяться бактерії.

Зрештою, щоб пересвідчитись, чи не зашкалюють нітрати в овочах чи фруктах, можете придбати нітратовимірювач.

Але фахівці лабораторії ринку стверджують, що похибка такого пристрою складає до 40 %.

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: -5

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх