«ТелеграфЪ» побував за лаштунками ринку, у ветеринарній лабораторії, і отримав корисні поради - як не придбати зіпсовані продукти
Що відбувається з продуктами до того, як вони потраплять у наш кошик? Які аналізи роблять ветеринари, аби кременчужани не наразились на небезпечні хвороби? І зрештою, як може себе захистити споживач: що самому можна дізнатись про якість продуктів.
М'ясо
Розтин туші: попередній діагноз за зовнішнім виглядом
...Робота лабораторії центрального ринку починається задовго до того, як за м'ясом, молоком та овочами прийдуть покупці. Лікарі з'являються на роботі о 6–й ранку і відбирають продукти.
– Все починається з перевірки документів, – розповідає завідуюча лабораторії центрального ринку, державний санітарний лікар Тетяна Сливка. – За цим слідкує бактеріоскопія. Іншими словами, ми перевіряємо м'ясо корів та свиней на наявність сибірської виразки та трихінели.
Ці хвороби – смертельні для людини. Востаннє в Кременчуці їх виявляли років 5 – 7 тому.
Для того, щоб знайти хвороботворні бактерії, потрібно під мікроскопом дивитись на певні частини туші.
Тут працівники лабораторії стають майже патологоанатомами. Тетяна Сливка спочатку розрізає лімфовузли – за зовнішнім виглядом також можна визначити стан здоров'я тварини – розглядає жовчні протоки, серце.
– Серце розрізаємо як книжечку: робимо кілька надрізів і «читаємо», – каже ветлікар. – Там можуть бути ознаки такої небезпечної хвороби, як фіноз. Люди часто обурюються, що серце розрізане продають. Але інакше не можна.
Потім лікар знаходить селезінку.
– З частини селезінки ми беремо мазок. Якщо в тварині є «погані» бактерії, вони проявляться саме в мазку з селезінки, – пояснює Тетяна Сливка.
Свинина, що пройшла лабораторні дослідження, відправляється на прилавок. А лікарі переходять до дослідження яловичини. У відібраній туші, яка потрапила на стіл ветлікаря, одразу насторожує зовнішній вигляд внутрішніх органів.
– Селезінка прив'яла, на серці – плями, згустки, – констатує Тетяна Сливка. – Це говорить про те, що у корови була лихоманка і температура. Тіло побите, видно надрізи.
Висновок лікаря: корову намагались врятувати від хвороби, але марно, прийшлось зробити вимушений доріз. Це м’ясо, згідно з правилами, не можна реалізовувати. Така туша вважається трупом.
Зрештою, її пресипали хлоркою та віддали назад господарям.
Такі дослідження, за словами лікарів лабораторії, проходять всі туші тварин, які потрапляють на ринок, а це – від 20 до 40 штук щодня. «Майже трупи», дорізані хворі тварини, трапляються доволі часто.
Що можна зробити самому?
Визначити, чи є в м'ясі хвороби, самотужки неможливо. Єдине, є спосіб визначити свіжість – воно не повинно пахнути хлоркою, кислинкою.
Вимагайте від продавців висновок лабораторії ветеринарної експертизи. На ньому має стояти сьогоднішня дата.
Яйця
Яйця просвічують на овоскопі
Яйця також «приїжджають» з ветеринарними свідоцтвами. А лаборанти відправляють їх на овоскопію, або просвічування.
Через цей пристрій яйце виглядає яскраво-жовтим, як сонечко. Виявляють, чи немає там чорних та кров'яних плям.
Що можна зробити самому?
Шкаралупа яйця має бути блискучою, гладкою, чистою і рівною. Похитайте яйце – воно повинно бути важким, якщо «повітряне» - то яйце старе, висушене.
Якщо опустити в склянку з водою та сіллю і воно потоне горизонтально – яйце свіже. Вертикально – в нього сплив термін придатності.
Риба
Відбір мазків з риби на аналіз
Риба на ринках зараз переважно ставкова. В лабораторії розпочинають з органолептики – лікарі визначають свіжість та якість за зовнішнім виглядом і запахом. Потім, в лабораторних умовах, шукають такі хвороби, як епісторхоз та лігульоз(глисти). Зазвичай епісторхоз зустрічається в рибі сімейства коропових - у такому випадку партію товару знищують. Ці хвороби в лабораторії виявляють кілька разів на рік.
Що можна зробити самому?
Визначити, чи є в рибі хвороби, самотужки неможливо.
Однак, за зовнішнім виглядом, здорова риба матиме: очі – випуклі, колір зябер – від темно-коричневого до світло-рожевого, без нальоту, луска має щільно прилягати до тіла, черево – не здуте, хвіст – не сухий.
Молочні продукти
Цей прилад знає про молоко все
Молочні продукти мають продаватись на ринку у скляній тарі, а сир – на чистих розносах.
Починають перевірку продуктів знову-таки з документів – на ринок не пустять продавця молочних продуктів, якщо його корова не пройшла аналіз на лейкоз та туберкульоз.
А от на наявність маститу, кислотність, густину, жирність та кількість білка домашнє молочко перевіряє автомат. Хвилина-півтори – і лікарі знають, скільки там поживних речовин і чи відповідають вони нормам.
Зазвичай молоко на ринок приносять якісне, кажуть у лабораторії.
– Якщо знімуть вершки, щоб зекономити, ми його не пропустимо, бо є норми вмісту жирів, – говорить Тетяна Сливка.
Що можна зробити самому?
Підніміть банку з молоком та подивіться, щоб не було осаду. Одразу стане зрозуміло, чи воно чисте.
А от хвороби на вигляд навряд чи знайдеш – для цього потрібна виключно лабораторна експертиза.
Сметана: візьміть ложку сметани і крапніть трохи йоду. Вона посиніла – тут є крохмаль чи мука.
– Зрозуміло, що така сметана – неякісна, – каже Тетяна Сливка.
Сир: покладіть трохи сиру в склянку з водою і подивіться на осад.
– Людина одразу зрозуміє, чи є в сирі якісь непотрібні домішки, – радять у лабораторії.
Овочі–фрукти
Дослідження фруктів та овочів на вміст нітратів
Зараз перевірка на вміст нітратів не надто актуальна. Перевищення вмісту цих речовин частіше зустрічається в ранніх овочах. Хоча лабораторія щодня робить аналізи.
– Бахчеві зараз прекрасні, – каже Тетяна Сливка. – Два тижні тому ми виявили партію з перевищенням нітратів, але зараз і кавуни, і дині в нормі.
Головна порада лікарів: перед вживанням сирих овочів та фруктів ретельно мийте їх. А краще – на 5-10 хвилин замочіть у холодній воді.
Що можна зробити самому?
Купуючи овочі, дивіться, щоб клубні були неураженими, рівними, картопля — без зелених «очей».
Ніколи не купуйте надрізаних фруктів та ягід. Влітку тут дуже швидко заводяться бактерії.
Зрештою, щоб пересвідчитись, чи не зашкалюють нітрати в овочах чи фруктах, можете придбати нітратовимірювач.
Але фахівці лабораторії ринку стверджують, що похибка такого пристрою складає до 40 %.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.