Україну включили до переліку країн, які можуть експортувати овочі й фрукти до Євросоюзу. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Україна зможе поставляти у країни Євросоюзу такі свіжі продукти: Malus Mill (яблука), Pyrus L. (груші), Prunus L. (сливи), Capsicum annuum L. (перець), Solanum aethiopicum L. (пасльон), Solanum lycopersicum L. (томати) та Solanum melongena L. (баклажани).
Справа в тому, що з 1 вересня 2019 року змінилися умови імпорту вищеперерахованих овочів і фруктів. Відповідно до директиви Ради ЄС 2019/523, всі країни, що не входять до Євросоюзу, зобов’язані офіційно оголосити про відсутність у них випадків виявлення певних карантинних організмів: Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich, Rhagoletis pomonella (Walsch), Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say, Neoleucinodes elegantalis (Guenee) та Tephritidae (non-European).
Держпродспоживслужба звернулася до Європейської Комісії з запитом щодо визнання всієї України країною вільною від цих карантинних організмів. Після розгляду звернення Держпродспоживслужби Єврокомісія таки включила Україну в перелік країн, яким дозволяється безперешкодно експортувати овочі та фрукти без додаткових нетарифних бар’єрів.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.