Особливості цьогорічної вступної кампанії

28.05.2010, 17:25 Переглядів: 8 928
Прийом до вишів:останній штрих перед початком.

У цьому році Міносвіти двічі змінювало умови прийому до вищих навчальних закладів. Нагадуємо абітурієнтам про нововведення. Головні з них: середній бал атестату, дозвіл брати участь у конкурсі з оцінкою «незадовільно» і деякі «поблажки» випускникам минулих років. 28 травня у школах продзвенить останній дзвоник. А після цього на випускників очікує зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Воно проходитиме з 2 по 23 червня. 

У цьому році стали більш жорсткими вимоги до тестування і, особливо, контролю за тим, хто саме приходить на пункт ЗНО. Адже у минулі роки були зафіксовані спроби здати тестування «за того парня». Цьогоріч при реєстрації кожному абітурієнту видавався сертифікат з фотокарткою. Його слід брати з собою на пункт ЗНО  разом із паспортом та запрошенням на тестування. Тож будьте уважні, коли збираєтеся на ці іспити!

 

Особливості вступної кампанії-2010

 

1. При вступі враховується середній бал атестату. При цьому середній бал порахують за шкалою від 100 до 200 (як і бали ЗНО). Оцінки у цю шкалу переводитимуть у школах (Міносвіти розробило спеціальну методику), ця робота вже завершується. Випускникам минулих років середній бал атестату рахуватимуть безпосередньо у приймальних комісіях навчальних закладів, куди абітурієнти подають документи. 

2. Дійсними для вступу є сертифікати ЗНО за три роки: 2008, 2009, 2010. Але якщо абітурієнт бажає, він може поліпшити свій результат, склавши заново ЗНО (за умови, якщо він зареєструвався).

3. Абітурієнт може подати документи не більше, ніж у п’ять навчальних закладів одразу і не більше, ніж на три спеціальності в одному навчальному закладі. 

4. До конкурсу у ВНЗ допускаються абітурієнти з сертифікатами, кількість балів у яких ІЗ НЕПРОФІЛЬНИХ ПРЕДМЕТІВ нижча 124 (тобто «незадовільно»). Але за умови, якщо з профільного для спеціальності предмету – 170 балів і вище. Наприклад, абітурієнт вступає на математичний факультет і має з математики 173 бали, а з української мови – 121. Такого абітурієнта мають допустити до конкурсу.
 
5. Випускники, які закінчили школи в 2007 році і раніше, можуть вступати до ВНЗ без сертифікатів ЗНО: у цьому випадку вони складають вступні випробування у самому ВНЗ. Тобто випускникам минулих років надається право обирати: ЗНО або іспити.

 
Що зроблено для того, аби при підрахунку середнього балу атестату не було помилок?

Геннадій МОСКАЛИК, керівник міського управління освіти:
  
 – Щоб не було непорозумінь, кожен із батьків кожного учня (за моїм дорученням школам) перед тим як підписуватиметься вкладиш до атестату має право сам перевірити цей вкладиш, у тому числі й підрахунки при переведенні з 12-бальної шкали на 200-бальну. Видачу атестатів це не затримає. На наступному тижні бланки атестатів уже прибудуть, і класні керівники будуть їх заповнювати. Вимога Міносвіти – вручити атестати на урочистій лінійці. 
 
«Міносвіти зробило діру для корупції»
 
Олександр УРІН, викладач КДУ, голова депутатської комісії міськради з питань освіти:
 
– Я вважаю недоцільним урахування при вступі середнього балу атестату. Аргумент перший: різні навчальні заклади, різні вчителі і різні вимоги до оцінювання знань. Ні для кого не секрет, що в більш престижних школах (ліцеях, гімназіях), у  вимогливих учителів можуть бути оцінки нижчі, але знання – вищі. Так хіба У ВНЗ потрібні намальовані оцінки, а не знання? По-друге, вчителі теж люди. І хтось піде на те, щоб підвищити випускнику оцінку, бо йому високоповажні батьки зробили добрий подарунок. Середній бал атестату вже був у радянські часи, це не новина. Потім його скасували. І я вважаю, що введення цих 200 балів – крок назад, і його треба скасовувати негайно! Увівши середній бал атестату, Міносвіти зробило діру для корупції.
(21 травня, під час круглого столу з питань особливостей вступної кампанії, організованого Молодіжним парламентом Кременчука та ГО «Опора»).

На замітку

Наталія ДРАЧ, представник Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти  (відповідає за Полтавську область):

– Якщо учасник ЗНО не зміг прибути у центр тестування, він повинен звернутися до Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти, подати заявку, пояснення. Буде вирішуватися питання про те, щоб дати можливість такому учаснику пройти тестування в цьому році. А всіх фахівців (учителів, викладачів) Український центр оцінювання якості освіти запрошує до складання тестів на майбутній рік. Щороку тести вдосконалюються. І зараз ми працюємо над створенням комплексного тесту, де будуть блоки запитань одразу із декількох предметів.

Дніпропетровський регіональний центр оцінювання якості освіти: вул. Новоселівська, 27, м. Дніпропетровськ, 49083.
Телефони: 0-56 790-24-99, 790-24-97,
е-mail:
rc.dnepr@testportal.com.ua
www.dneprtest.dp.ua



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх