Гриби-вбивці

21.09.2006, 19:09 Переглядів: 3 662
Щоб смажена картопелька з грибами не привела вас до реанімації, гриби до столу слід вибирати з особливою пильністю. Спеціалісти застерігають від купівлі грибів „з рук” і радять взагалі утриматися від „тихого полювання”..
Дітям до восьми років гриби давати не можна взагалі. Дитячий організм до цього віку не виробляє ферментів, які розщеплюють білок, що міститься в грибах

Цього року погода грибочкам сприяла – серпневі та вересневі дощі поклали початок „урожайному” грибному сезону. У нашому місті вже є перші жертви „тихого полювання” – тільки на початку цього тижня з діагнозом „отруєння” до лікарень міста потрапили четверо горе-грибників. Минулого тижня їх було стільки ж.
Гриби – річ небезпечна, помилитися і принести до вечері отруту може навіть навіть найдосвідченіший „мисливець”. „Підвести” можуть і їстівні гриби. Напиклад, якщо сморчки, строчки, грузді, волнушки, дощовики і чорнильні гриби погано промити і не проварити перед тим, як смажити, ними можна запросто отруїтися. В їжу можна вживати лише молоді грибочки. Старі можуть містити таку отруйну речовину, як продукти розпаду білків. А погано очищені від грунту консервовані гриби можуть бути заражені бактеріями ботулізму.
Спеціалісти радять утриматися від спокуси і не збирати гриби взагалі, а також не купувати їх „з рук”. Начальник ветеринарної лабораторії на центральному ринку Тетяна Сливка каже, що безпечних грибів не існує – через нашу екологію. Гриб, як відомо, найкраща природна губка, а екологічно чистих лісів навколо Кременчука годі й шукати. „Можна натрапити на пляму і зібрати сильно забруднені гриби, – розповідає пані Сливка. – Тому ми забороняємо продавати на ринку гриби, зібрані любителями. Ніхто не дасть гарантії, що ті маслята чи лисички такі безпечні, як виглядають ззовні”.
Заядлим грибникам слід знати, що „гарантію безпеки” на гриби можуть дати тільки спеціальні лабораторні аналізи. На жаль, місцевим грибникам вони не доступні. „Ми можемо зробити експертний аналіз, – пояснює Тетяна Сливка. – Але цей процес триватиме декілька днів – гриби встигнуть зіпсуватися. Якщо ж хтось сумнівається чи взагалі їстивну „здобич” зібрав, то ми можемо допомогти розібратися, що втрапило вам у кошик – білий гриб чи бліда поганка. Але в експертизі сенсу немає”.
Кажуть, що за кордоном грибів вже ніхто не збирає. Там на “тихе полювання” ходять до крамниць. Стовідсоткової гарантії безпеки на штучно зрощені гриби теж ніхто не дасть. Але, принаймні, споживач має право вимагати від продавця сертифікат якості на цей продукт.

Якщо жульєн виходить боком
„Погані” гриби проявляють себе по-різному. Перші ознаки отруєння можуть з’явитися як через декілька годин після вживання, так і через кілька діб. З такими симптоми як блювота, кольки в животі, пронос або, ще гірше, судоми, підвищене потовиділення, галюцинації та марення краще не зволікати і викликати „швидку”. Само не мине, це точно, а в особливо тяжких випадках отруєння може призвести до смерті.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх