Війна у кінно-спортивній школі «Фаворит» триває. Наразі вона загрожує коням

2.12.2011, 14:16 Переглядів: 5 189

БерраБерра

Трудовий конфлікт, підігрітий політиками

До редакції «Телеграфа» прийшли дві схвильовані мами.  Їхні діти вчаться їздити верхи у Кременчуцькій дитячій кінно-спортивній школі «Фаворит».  Мами дуже обурювались, і дуже емоційно розповідали, яка справедлива тренер Полковникова, та які в школі злидні, який там негарний директор, і як там жорстоко поводяться з конями. Найбільше жінок обурило те, що двох коней – Берру та Новатора – директор школи вирішила здати на м’ясопереробку, і заборонила виводити їх на тренування.  І лише тренер Полковникова, чиї діти їздять верхи на цих конях, виступила на захист тварин.


Дійсно, три шкільних коня (вік від 17 до 22 років) – Маюрі, Берру та Новатора – вирішено здати на м’ясопереробку (протокол №4 засідання тренерської ради  від 20.05.2011).  Пропозицію внесла директор школи Марина Матвєйчук. Її аргументи – в школі немає вільних денників для утримання неробочих коней, нікуди ставити молодняк. Тренер Полковникова запропонувала продати Маюрі, а Берру та Новатора залишити, бо це спортивні коні, хоча й старі. Це було в травні. І ось у листопаді Берру та Новатора таки зняли з тренувань. Їздять на них лише учні тренера Полковникової, старша група. Тому тренер здійняла галас. Майбутнє у коней безрадісне – смерть на бійні. Такий фінал чекає на більшість спортивних коней, коли вони старіють – бо утримувати їх дорого, це може дозволити собі хіба що благодійник.  Раніше у школі «Фаворит» намагалися приховати цю схему від дітей. Бо діти малі, вони вірять у справедливість і ніколи не визнають, що старого вірного коня правильно здати на м’ясо.


Цього разу приховати від дітей несправедливість і невдячність життя не вдалося. Тренер Полковникова проблему озвучила. Діти плачуть. Їхні мами обурюються. Хто від цього виграє, побачимо згодом.

 

 Хабиб Хабиб ХабибХабиб

Це – Хабіб. Його фотографію ми розмістили, бо він товстий і веселий, та ще й вправно цілується. І страшенно полюбляє цю справу. Цілується і з тренерами, і з конюхами, і з директором. Він і до «Телеграфа» чіплявся – чим трохи розвеселив нас у цей сумний день.

 

 Новатор Новатор

Новатор, 17 років, за висновками фельдшера О. А. Черкаса, має кульгавість задніх кінцівок та ревматичне запалення суглобів. Рекомендація – обмежити використання Новатора на тренуваннях та не використовувати на змаганнях. Директор школи Матвєйчук наказом від 15.11.2011р. заборонила проведення тренувань на Новаторі. Тренер Полковникова, чиї учні тренуються на Новаторі, вважає заборону необгрунтованою.

 

Батьки учнів обурюються, що шкільні туалети знаходяться на вулиці. Це так. Зліва – старий, справа – новенький. Його придбали в борг, бо не було ніякого. Умови не те що спартанські, вони українські. І кременчуцькі. Все – для дітей. І все – на вулиці.

 

Шкільний інтер’єр. Звісно, трохи не гламурненько – адже це лише дитяча школа. Власне, аналогічні фото «ТелеграфЪ» друкував рік тому, взимку після виборів. Відтоді нічого не змінилося. Поки що нова влада ремонтує міськвиконком, школа не на часі. Втім, мама, яка принесла до редакції відкритий лист, впевнена, що «наш мэр – хозяин, хозяйственник, он обязательно нам поможет».

 

БерраБерра

Берра, 22 роки, за висновками фельдшера ветеринарної медицини О. А. Черкаса, має хронічне запалення репродуктивних органів. Фельдшер вважає доцільним обмежити використання Берри на тренуваннях та не використовувати на змаганнях. Директор школи  Матвєйчук наказом від 15.11.2011р. заборонила тренування Берри. Тренер Полковникова, чиї учні тренуються на Беррі, вважає заборону необгрунтованою.

 

 

Сергій Миколайович , конюх:


– Звісно, діти звикли до коней, люблять їх. Та куди на Новаторі стрибати – у нього суглоби риплять, як сніг під ногами. Старих коней завжди ведуть на бійню. Інша справа, хто дітям розповів, що коней туди поведуть? Полковникова! Вона привела для «Візиту» цілу делегацію дітей. Тут батько один прийшов – злий, як чорт, бо його з роботи висмикнули, сказали, що треба терміново приїхати. Так він постояв-постояв, плюнув і каже: «Тю, так це конфлікт двох жінок!» Психонув і поїхав. От я й кажу – навіщо дітей вплутувати у дорослі чвари? І брехати їм не треба – шкода коней, але старим коням одна дорога... Самі знаєте, куди. Бо милосердних багато, а хто візьметься утримувати старого коня та доглядати за ним? Все тільки бла-бла-бла.

 

Марина Матвєйчук, директор школи:


– Та не жіночий це конфлікт. Жінки через чоловіків сваряться, а ми – через роботу. І почалося все 27 вересня 2010 року. Я видала наказ про заборону використовувати шкільних коней у будь-яких інших цілях (наприклад, прокат), крім навчальних. Певним співробітникам це не сподобалось, бо вони втрачали заробітки. Тоді все і почалося. І конфлікт з тренером Полковниковою звідти тягнеться. Як директор, я дійсно наказала заборонити використання Берри та Новатора для тренувань. Бо саме я – як директор – несу відповідальність за безпеку учнів. Так, колись то були чудові коні. Але вони постарішали, мають хронічні захворювання. Якщо Новатора чи Берру підведуть ноги під час стрибків через бар’єр, відповідатиму я. Щодо того, щоб здавати коней на м’ясо. Маємо не один, а чотири варіанти – продати їх з аукціону, передати на баланс іншому комунальному підприємству, залишити як ветеранів у стайні або здати на м’ясо. Питання, хто їх купить чи візьме на баланс? Утримувати можна, та потрібні вільні денники, їх не вистачає. Користуючись нагодою, я б хотіла все-таки з’ясувати прізвища обурених батьків, які підписали відкритий лист, щоб звернутися до суду з позовом про захист честі та ділової репутації – адже в листі мене звинувачують у тому, що я особисто  назбирала 25 200 грн. батьківських благодійних внесків. Я хочу ознайомитись із доказами, які мають ці батьки.

 

Ірина Полковникова, тренер школи:


– Марина Володимирівна керує школою 20 років, і з кожним роком стає все гірше. Діти як переодягалися у холодних роздягальнях, так і переодягаються. Коні як старіли та кульгали, так старішають та кульгають і далі. З Беррою та Новатором працюю лише я, це спортивні коні, на них тренується старша група. Я абсолютно переконана, що заборонити їх використовувати – це справа принципу Марини Володимирівни. Так, це дорослі коні, але ще цього року ми брали на Беррі золото, Новатор став чемпіоном Кременчука. У Марини Володимирівни аргумент, що вона переживає лише за техніку безпеки. Я з цим абсолютно не згодна. Батьки учнів збираються привезти сюди лікаря – найкращого в Україні – а не фельдшера.  Я впевнена, що лікар призначить коням лікування, і вони зможуть виступати та привозити медалі.

 

Віталій Малецький, віце-мер з питань культури та спорту:


– Звертаю вашу увагу, що насправді три старих коня мають здати на м’ясо. Але батьки учнів тренера Полковникової виступили на захист лише двох – Берри та Новатора, тих, на яких тренуються її учні. Вважаю, що саме тренер Полковникова – ідеолог цього руху . На мою думку, це просто спекуляція та висмикування окремих фактів так, як їй зручно. Наприклад, у відкритому листі написано, що батьки щомісяця сплачують по 30 гривень благодійних внесків, що становить 25 200 гривень на рік. Між тим, на спеціальному рахунку школи лежить лише 100 гривень. І ніхто з батьків не прийшов до мене із заявою, що він особисто в руки директора протягом року здає кошти. Щодо коней, яких мають здати на м’ясопереробку. Зараз їх ніде тримати, у школі денників на один менше, ніж коней. Та ми домовились, що поки коней триматимуть у таких умовах, здавати на м’ясо не будуть. Директор запевнила, що кормів їм вистачить. А далі будемо думати. Ескізний проект нової кінно-спортивної школи є, але її будівництво у 2012 році навряд чи почнеться – там чимало питань.

 

Політичний старт

 

Александр Березянский

  

Депутат Березянський


Почалася коняча історія з неприємним запахом на сесії міської ради рік тому. Невдовзі після виборів міського голови, на початку грудня на сесійну трибуну піднявся маловідомий депутат Березянський, який представляв таку ж маловідому політичну силу «Вітчизна». Політична сила ця несподівано вигулькнула на виборах до міських і районних рад. Депутат Березянський розповів з трибуни криваву історію про те, як у дитячій кінно-спортивній школі «Фаворит» коней здають на м’ясо, обмінюють бозна на кого і взагалі чинять жахи.
 Вже 28 грудня на ту саму сесійну трибуну піднявся депутат Семеняченко (Партія регіонів), і доповів, що спеціальна депутатська комісія, яка перевіряла заяву депутата Березянського, вважає факти, викладені депутатом, необгрунтованими, а саму заяву – неетичною. Тому члени комісії радили пану Березянському спростувати свою заяву та принести вибачення директору кінно-спортивної школи Марині Матвєйчук.


Депутат Березянський не вибачився. Директор школи подала позов про захист честі та ділової репутації. Вона повідомила «Телеграфу», що 11 листопада Автозаводський районний суд виніс рішення, яким зобов’язав депутата Березянського спростувати заяву. Депутат подав апеляційну скаргу, тож рішення суду першої інстанції не набуло законної сили.


А депутат Березянський за цей рік більше з сесійної трибуни про коней не розповідав. Директор школи засвідчила, що будь-якої допомоги школі у вирішенні проблем фінансування депутат за цей рік не надавав. Зате у квітні 2011 року депутат Березянський залишив маловідому «Вітчизну» і подався до фракції більш розкрученої Партії регіонів. Власне, оце і всі його здобутки в конячій історії.

 

 Особиста думка


 «ТелеграфЪ»  дуже занепокоєний розвитком подій у кінно-спортивній школі «Фаворит». Ми пишемо про школу десять років. Її вічна проблема – злидні. Вони були у 2000-му, залишаються й у 2011-му. Всі ці роки школу утримували «на плаву» ентузіасти-кіннотники. Зараз вони пересварилися. Містечкові політики доклали зусиль, аби зробити скандал публічним. За рік, що минув після заяви депутата-дебютанта  Березянського, чинна влада нічого суттєвого для вирішення  фінансових проблем школи не зробила. Зате «ТелеграфЪ» почув запитання такого характеру: «Ну що, преса, кого вигнати?  Одну чи обох?».


В Кременчуці таке вже було. У 1989 році розігнали керівництво та працівників дитячої кінно-спортивної секції, яка діяла під дахом комсомолу. Коні простояли три тижні голодні у стайні в Піщаному. Потім їх здали на кременчуцький м’ясокомбінат. Усіх. З часом секцію відновили. Та коні залишились мертвими назавжди. Можливо, про це варто подумати всім учасникам конфлікту – не лише владі, а й захисникам бідних стареньких тварин?

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх