Міська казна: на що будемо жити в 2012 році

8.01.2012, 09:36 Переглядів: 3 885

 Коллаж: Эдуард Аверьянов Коллаж: Эдуард Аверьянов
У Кременчуці ухвалили бюджет 2012. Посадовці кажуть – економити доведеться, однак скорочення ставок та масові відпустки не намічаються

В передостанній день року, 30 грудня, місцеві депутати зібрались на сесію, аби ухвалити бюджет міста на наступний рік. На вивчення головного документа, за яким Кременчук житиме у 2012 році, було усього кілька годин. Його приймали нашвидкуруч, бо бюджет країни був затверд­жений усього за кілька днів до цього. Мабуть, тому, що проаналізувати цифри депутати просто не встигли, його ухвалили без особливих обговорень. Тільки головний комуніст міста Володимир Шапран зауважив, що інфляція у 9%, від якої відштовхуються у розрахунках бюджету на наступний рік, якась сумнівна. Проте Кременчук із цим зробити нічого не може – це загальноукраїнський показник.


Сам бюджет у порівнянні з минулим роком більший на 25%, але це зростання практично «з’їдається» підвищенням зарплат та збільшенням вартості енергоносіїв. Міські фінансисти зазначають, що цього року, як і 10 років поспіль, на підтримку бюджетної сфери місту доведеться додавати кошти, які мали б йти на облаштування та розвиток Кременчука. Адже держава у своїх розрахунках відштовхується від кількості мешканців міста, а не від потреб бюджетної сфери. Тому і доводить нам такі показники, за якими бюджетникам не вистачить ані на зарплати, ані на компослуги. І якщо не «перетягнути ковдру» з комунальних потреб, доведеться скорочувати кількість установ:


–  По освіті потрібно 10 шкіл скоротити, по медицині – 1-2 лікарні. Це ті цифри, які нам доводить Міністерство фінансів, – пояснює мер Олег Бабаєв.


– За 20 років ми ніколи не отримували бюджет, який би нас повністю задовольнив, – коментує начальник міськздороввідділу Валерій Литвиненко. – Є формула. Розрахунки, зроблені за нею, не лізуть у жодні рамки. Тоді нам потрібно скоротити дві лікарні та закрити два диспансери…Бюджет цього року – по мінімуму, для нас він десь на рівні минулого року, навіть трохи із «припуском». Будуть переглянуті вакансії, надбавки.

 

Разом зарплати бюджетників та енергоносії «з’їдають» 72% від загального фонду бюджету. Якщо по галузях, то найменше коштів на розвиток залишається у культури та охорони здоров’я – 3-4%.


Проте посадовці тішаться – бюджет нашого міста не набагато менший за бюджет обласного центру. У нас мешканців менше усього на 70 тис, а полтавський бюджет більший лише на 40 млн грн.


Із зарплатами цього року ситуація покращиться, принаймні у галузі культури. Минулого року її працівників перевели на 0,75 ставки, а потім частину ще й відправили у відпустку без утримання. Посадовці обіцяють, цього року подіб­ного не трапиться.


– Ситуація кардинально краща. На 0,75 нікого не переводитимемо, у всіх буде повна зайнятість, – розповідає віце-мер Віталій Малецький. – У середньому зарплатою культура забезпечена на 95%, ще 5% зекономимо на лікарняних і на зарплатах працівників, що йдуть за свій рахунок через непередбачені обставини. Однак примусово у неоплачувані відпустки йти не доведеться. Є невеликий дефіцит по галузі спорту – 160 тис грн, економісти працюють, щоб згладити цю ситуацію.


А освітяни очікують, що проблеми виникнуть не з зарплатами, а з енергоносіями. Така ситуація трапилася і цього року, місто виділяло додаткові кошти, бо восени не було за що топити у школах:


– У сумі цифри зросли, але ж збільшилися і зарплати, – каже Геннадій Москалик, керівник управління освіти. – Проте сподіваюсь, що по зарплатах проблем до кінця року виникати не буде, хоча матиме місце режим жорсткої економії (стосується премій, надбавок – ред.). Наприкінці року будемо ставити питання про збільшення коштів на комунальні видатки.
Найбільше розчарування чекає на чиновників. Зараз і молодих фахівців, і провідних зрівняли у зарплаті – більше отримують хіба що керівники відділів та секторів. У 2012 році ситуація не зміниться – буде однакове 10% підвищення зарплатні для всіх.


Разом із тим, мер Кременчука Олег Бабаєв додає – всі плани реалізують лише якщо місто виконає бюджет. А це залежить від стабільної роботи промпідприємств – коли завод починає працювати зі збоями, це одразу впливає на надходження до казни.

 

Міська казна: на що будемо жити в 2012 році


Міська казна: на що будемо жити в 2012 році


Міська казна: на що будемо жити в 2012 році

Куди комунальники витратять гроші?

 

На утримання житлово-комунального господарства Кременчука з міської казни-2012 виділять близько 45 млн грн. Така сума закладена в бюджеті, який затвердили 30 грудня на сесії міськради. Це менше, ніж витратили в 2011 році: всього було використано 50 млн грн, однак на початок минулого року в бюджеті закладали менше коштів, ніж на цей рік – 35 млн грн і згодом додавали гроші за переглядом бюджету, тож загалом вийшли на більшу суму. Міська влада налаштована «підкидати» кошти на комуналку і протягом цього року, однак все залежатиме від виконання бюджету.


Крім цього, якщо врахувати нове будівництво об'єктів ЖКГ, яке фінансується за рахунок бюджету розвитку (дитячих майданчиків, контейнерних майданчиків, модернізація ліфтів) та гроші, які передає місту область на капітальний ремонт доріг, то в цілому на комунальну галузь піде 54,6 млн грн.
«ТелеграфЪ» проаналізував, на що спрямують основні витрати.


На ремонт та реконструкцію житла витратять понад 13 млн грн


Із них 9,2 млн грн підуть на капітальні ремонти у комунальному житловому фонді. Планується капремонт близько 50 покрівель за кошти міського бюджету. Нагадаємо, всього в наступному році влада хоче замінити 100 покрівель, половину – за бюджетні кошти, половину – за кошти управляючих компаній.
Для ОСББ теж передбачені дотації на капремонти у сумі 450 тис грн.


Також у цьому році за рахунок бюджету розвитку на реконструкцію житла піде понад 3 млн грн. Утеплять не менше чотирьох будинків, з адресами УЖКГ поки що не визначилося. А сума, передбачена на ці потреби, складає 2 млн грн. Займатимуться і реконструкцією систем опалення, гарячого та холодного водопостачання. У планах, перш за все, будинки на Крюківській стороні, бо саме там на початку опалювального сезону були проблеми з пуском тепла.


Виділені кошти і на модернізацію ліфтів у сумі 450 тис грн. Це будуть ліфти у міських 14-поверхівках за адресами: вулиця Перщотравнева, 1,3; провулок Героїв Бреста, 101.


Комунальним підприємствам роздадуть дотації
11,8 млн грн з бюджету комунальної галузі піде на дотації комунальним підприємствам: 4 млн грн – водоканалу, 7,8 млн грн – КП «Теплоенерго» на різницю в тарифах (наразі, за підрахунками цих підприємств, населення сплачує менше, ніж коштують послуги).
Дотацію у сумі 5 млн грн отримає і комунальне тролейбусне управління. Воно з року в рік є збитковим, бо перевозить пільговиків, а кошти на це в повному обсязі держава не виділяє, тож його дотує міський бюджет.


На благоустрій міста витратять 11 млн грн
Благоустрій – це утримання мереж зовнішнього освітлення, дорожніх знаків, світлофорів, кладовищ, механізоване прибирання вулиць, обстеження дна міських пляжів. Сюди ж ввійшла оплата за енергоносії для УЖКГ, знесення аварійних дерев, покіс карантинних бур'янів.


На комунальну техніку витратять 5 млн грн
Найбільшу суму перерахують шляховому ремонтно-будівельному управлінню – 3,3 млн грн. Однак більше половини цієї суми піде на погашення банківського кредиту, взятого торік на фрезу та два катки. Але і цього року для ШРБУ планують купити каток для тротуарів і каток для доріг. Також придбають автовишку для «Міськсвітла», для КП «Благоустрій Кременчука».


Вікторія Мудра, Тетяна Донченко

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх