Ніяких особливостей проїзду перехрестя біля залізничного вокзалу немає, - експерт

27.12.2013, 18:09 Переглядів: 10 038

Адвокат Володимир Остахов роз'яснює ситуацію

24 грудня в рубриці "Дураки та дороги" під відео "Талантливый кременчугский джигулятор", де "Жигуль" до перехрестя біля залізничного вокзалу їде по тротуару, з'явився коментар користувача NYX:

 

"Сколько раз уже обсуждали этот перекресток! Я по тротуару конечно не объезжаю, но во время закрытого ж/д переезда выхожу и пытаюсь объяснить впереди стоящим, что поворот на право в этом случае не запрещен! Правда, на меня смотрят,как на полоумного и стоят дальше, создавая пробку! Может там щит повесить с разъяснениями действия знаков и светофоров!? Поправьте, если я не прав!

 

Адвокат Володимир Остахов роз'яснює ситуацію:

 

Правилами дорожнього руху визначено, зокрема, пунктом 8.7.6. – для регулювання руху на залізничних переїздах використовуються світлофори з двома червоними сигналами або одним біло-місячним і двома червоними, які мають такі значення:

 

а) миготливі червоні сигнали забороняють рух транспортних засобів через переїзд;

 

На залізничних переїздах одночасно із заборонним сигналом світлофора може бути ввімкнено звуковий сигнал, який додатково інформує учасників дорожнього руху про заборону руху через переїзд.

 

Пунктом 8.10. передбачено, що у разі подання світлофором або регулювальником сигналу, що забороняє рух, водії повинні зупинитися перед дорожньою розміткою 1.12 (стоп-лінія), дорожнім знаком 5.62 "Місце зупинки", якщо їх немає - не ближче 10 м до найближчої рейки перед залізничним переїздом, перед світлофором, пішохідним переходом, а якщо і вони відсутні та в усіх інших випадках - перед перехрещуваною проїзною частиною, не створюючи перешкод для руху пішоходів.

 

Згідно п. 20.2. ПДР під'їжджаючи до переїзду, а також починаючи рух після зупинки перед ним, водій зобов'язаний керуватися вказівками і сигналами чергового по переїзду, положенням шлагбаума, світловою та звуковою сигналізацією, дорожніми знаками і дорожньою розміткою, а також переконатися в тому, що не наближається поїзд (локомотив, дрезина).

 

У відповідності до п. 20.3. ПДР для пропуску поїзда, що наближається, і в інших випадках, коли рух через залізничний переїзд заборонено, водій повинен зупинитися перед дорожньою розміткою 1.12 (стоп-лінією) (див. додаток 2), дорожнім знаком 2.2 (див. додаток 1) ( 306а-2001-п ), шлагбаумом чи світлофором так, щоб бачити сигнали, а якщо засоби організації дорожнього руху відсутні - не ближче 10 м до найближчої рейки.

 

Пункт 20.5. ПДР забороняє рух через переїзд, якщо:

в) увімкнено заборонний сигнал світлофора чи звуковий сигнал незалежно від наявності та положення шлагбаума;

ґ) до переїзду в межах видимості наближається поїзд (локомотив, дрезина).

 

Взагалі, логічною є думка про те, що на перехресті вулиць Халаменюка та Першотравневої, при ввімкненій звуковій та світловій сигналізації та при вимкненому сигналі світлофора, можливо здійснювати поворот праворуч, оскільки, в такому випадку, не відбувається перетинання залізничної колії (залізничного переїзду).

 

АЛЕ, вищевказані пункти ПДР є спеціальними нормами, які регулюють порядок дорожнього руху. Взагалі ПДР не містять виключень, коли водій, при ввімкненому заборонному сигналі світлофора з двома червоними сигналами, має право проігнорувати його та повернути направо, навіть якщо ж/д колія не перетинає, в даному місці, проїзну частину.

 

Крім того, при ввімкненому сигналі світлофора з двома червоними сигналами, який забороняє рух, інший світлофор вимикається та, відповідно, не загорається зелений сигнал світлофора, що дозволяє рухатись направо.

 

Моя думка, на даному перехресті можливо дозволити поворот направо під час руху поїзду, але для цього треба змінити організацію дорожнього руху (зокрема, світлофори). В даній ситуації, при ввімкненому сигналі світлофора з двома червоними сигналами рух направо не дозволяється.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

Дороги & Дурні:

Проект тижневика «Кременчуцький ТелеграфЪ», який покликаний підняти громадськість для вирішення нагальних дорожніх проблем (світлофори, знаки, розмітка, ремонт доріг, освітлення, конфліктні ситуації з поліцією та іншими службами) і, природньо, разом будемо «сварити» порушників ПДР.

Чекаємо ваших фото- і відеотрофеїв, відгуків, пропозицій, питань.

E-mail: telegraf.in.ua@gmail.com
Телефон: (068) 640-44-48
Facebook: facebook.com/telegraf.in.ua.kremenchug/

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх