Депутати від фракції Радикальної партії Олега Ляшка пропонують зробити закупівлі прозорими

10.12.2015, 10:37 Переглядів: 1 581 Р

Вони наполягають щоб Кременчук приєднався до пілотного проекту «PROZORRO.ORG»

Вибори закінчились і тепер можна дивитись на виконання обіцянок, якими нас годували півроку. Кожен кандидат солодко співав про покращення життя-буття, нові дороги та боротьбу з корупцією. Але реально так нічого і не роблять. На відміну від фракції Радикальної партії Олега Ляшка, у яку входять справжні слуги народу Валентин Гай, Тетяна Сідерка, Сергій Костромінов на чолі з Дмитром Кавунником.

 

Це стало зрозуміло вже з першої сесії кременчуцької міської ради. Ті депутати, які роками розкрадали міській бюджет, дуже негативно налаштовані щодо нових демократичних сил, які з'явились у Кременчуці. Адже це загроза їх безкарним діянням.

 

ДЕПУТАТИ ВІД ФРАКЦІЇ РПЛ ПРОПОНУЮТЬ ЗРОБИТИ ЗАКУПІВЛІ ПРОЗОРИМИ, ПРИЄДНАВШИСЬ ДО ПІЛОТНОГО ПРОЕКТУ «PROZORRO.ORG»

 

Депутати від фракції Радикальної партії Олега Ляшка пропонують зробити закупівлі прозорими

 

Фракцією Радикальної партії Олега Ляшка у міській раді внесений надзвичайно важливий, з точки зору запобігання корупції, проект рішення «Про приєднання до пілотного проекту електронних закупівель на базі інтернет-порталу «Prozorro.org».

 

Його розроблено на виконання Закону України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки» та пунктів 13 і 14 Плану першочергових заходів з подолання корупції, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України у липні минулого року.

Метою проекту є зменшення до мінімуму корупційних ризиків, використання запобіжних заходів щодо зловживання процедурою оскарження під час проведення процедур закупівель, підвищення рівня конкуренції шляхом спрощення участі в процедурах закупівлі для бізнесу, покращення системи закупівель, аби підняти її до міжнародних стандартів, тощо.

 

Також, метою проекту є розширення умов для подолання корупції. Пропонується посилити прозорість тендерів шляхом зняття заборони розкриття змісту поданих пропозицій, ознайомлення зі змістом документа, що містить інформацію про ціну, оприлюднення протоколу оцінки пропозицій конкурсних торгів.

Як стверджують автори запропонованого проекту, його реалізація не потребує додаткових бюджетних коштів, матеріальних та інших витрат. Навпаки, впровадження «Prozorro.org» призведе до економії бюджетних коштів орієнтовно у розмірі 15-20 відсотків від розміру закупівель.

 

Прийняття проекту, вважають його автори, дасть можливість створити умови для подолання корупції та вдосконалити правила та умови здійснення закупівель.

 

На нараді у міськвиконкомі посадовцями було прийняте рішення на грудневу сесію цей проект рішення не виносити. Мовляв, на час пленарного засідання сесії Держказначейство фінансувати закупівлі вже не буде. Тож, дійшли згоди винести розгляд рішення про прозорість закупівель на січневу сесію наступного року. За цей час, як запропонували розпорядники бюджетних коштів, до проекту рішення мають бути внесені деякі правки.

Отже, вже в січні, після того, як дізнаємось хто і як натисне кнопку для голосування, виборці зможуть зрозуміти, чи всі кременчуцькі депутати були відвертими, обіцяючи непримиренну боротьбу з корупцією.

 

Між тим, цілий ряд Міністерств, відомств міських і обласних державних адміністрацій вже працює за системою закупівель «Prozorro.org». За статистикою, тільки в Київській міській державній адміністрації за час приєднання до системи було здійснено майже 12 тисяч закупівель, 6 тисяч – Міністерством інфраструктури, 2 тисячі – Міністерством енергетики й вугільної промисловості.

 

Нагадаємо, ініціатива з реформування системи державних закупівель з’явилась після Революції Гідності, на початку березня 2014 року. В червні Концепція була дописана і погоджена з основними стейкхолдерами. В липні її презентували Президенту Петру Порошенку на зустрічі з Громадянською Платформою «Нова Країна». Також в липні була створена робоча група з реформування державних закупівель при відповідному Департаменті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

 

В жовтні 2014 року було сформовано пілотний проект, в рамках якого деякі майданчики домовились профінансувати створення центральних модулів системи, що мають бути передані державі. Також були визначені пілотні державні закупівельники, які погодились протестувати на своїх закупівлях роботу нової системи. Створення програмного коду розпочалось у другій половині жовтня.

 

12 лютого 2015 року систему електронних закупівель, яка отримала назву ProZorro було презентовано громадськості та ЗМІ.

 

Даний проект забезпечить прозорість та економію у розмірі близько 20% для простих кременчужан, адже ми повинні знати, куди й на що йдуть наші гроші. Деякі фракції Кременчуцької міської ради не дуже раді такому нововведенню, і всі ми розуміємо чому. На що дачі та авто тепер купувати? Але ми сподіваємося, що маленькими кроками Радикальна партія втілить у життя те, що відчутно змінить застаріле управління, яке привело країну до зубожіння.

 

Єва Подольська

 

 

 

На правах реклами

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх