До уваги кременчужан: спрощено процедуру реєстрації нерухомого майна

26.01.2016, 09:22 Переглядів: 4 358

Замість свідоцтва про право власності тепер надається інформаційна довідка. Термін реєстрації скорочено до 5 днів, при цьому зареєструвати будинок чи іншу нерухомість можна через інтернет.

Із 1 січня  набрав чинності новий порядок реєстрації речових прав на нерухоме майно (квартири, будинки, комерційна та інша нерухомість). Ці функції покладаються на місцеві органи влади замість органів юстиції, і сама процедура при цьому значно спрощена. Про це повідомила керівник Кременчуцького Центру надання адміністративних послуг Тетяна Печериця.

 

По-перше, скасовується такий документ, як свідоцтво про право власності. Натомість з 1 січня 2016 року надається інформаційна довідка з Державного реєстру прав. Отримати її можна як у паперовому вигляді, так і в електронному вигляді. Тобто для отримання довідки можна звернутися до ЦПАПу особисто або роздрукувати таку довідку через інтернет. Вартість такої інформації — 34 гривні. При цьому документи, отримані в електронній і паперовій формі, матимуть однакову юридичну силу. Інформація з Державного реєстру прав у паперовій формі надається на аркушах паперу без використання спеціальних бланків, без проставлення підпису та печатки державного реєстратора.

 

По-друге, скорочено термін реєстрації на нерухоме майно до 5 робочих днів; на нерухоме майно як цілісни майновий комплекс - до 14 днів. Реєстрація обтяжень на майно здійснюється протягом 24 годин. 

 

Факт володіння нерухомістю відтепер підтверджується рішенням реєстратора про реєстрацію права на нерухомість, оформленим в електронному вигляді. При цьому момент, з якого право зареєстровано – це момент опублікування такого рішення на веб-порталі Міністерства юстиції України.

 

Державний реєстр прав на нерухоме майно тепер є відкритим. Доступ до реєстру через Інтернет, кабінет електронних серісів: https://kap.minjust.gov.ua/. Так, не виходячи з дому можна перевірити інформацію про будь-яку нерухомість на території України, пройшовши попередньо реєстрацію. Ось як виглядає Державний реєстр прав на нерухоме майно (натисніть, щоб збільшити зображення).

 

 

Детальніше з інформацією про новий порядок реєстрації нерухомості можна ознайомитись на інтернет-сторінці ЦНАПу та в Кабінеті електронних сервісів міністерства юстиції України.

Автор: Руслана Горгола, Татьяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх