Захистіть людей - встановіть системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій

4.03.2016, 13:51 Переглядів: 1 795

В сучасних умовах об’єкти виробничої сфери часто стають джерелом серйозної загрози для суспільства. Одним з найбільш ефективних факторів зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру, є впровадження на об’єктах автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення (далі – СРВНСО).

 

СРВНСО є системою класу “людина-машина”, у якій суміщено автоматичні процеси виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій, спостереження та оброблення інформації щодо поточного стану об’єктів та будівель, інженерних споруд, мереж, що розташовані на територіях з ризиком прояву небезпечних природних явищ і процесів, оперативне надання користувачам фактичної та прогнозованої інформації, а також оповіщення (за необхідності) працівників та керівників об’єкта, відповідальних за стан техногенної безпеки, посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування і населення при безпосередній участі людини-оператора.

 

Обов’язковому обладнанню СРВНСО підлягають об’єкти, будівлі та споруди з ризиком виникнення надзвичайної ситуації загальнодержавного, регіонального або місцевого рівнів, а також будівлі і споруди класу наслідків (відповідальності) СС2, СС3 (крім житлових будинків) відповідно до ДБН В.1.2-14-2009, ДБН А.2.2-3-2012.

 

Відповідно до статті 53 Кодексу цивільного захисту України на об’єктах підвищеної небезпеки з метою своєчасного виявлення на них загрози виникнення надзвичайних ситуацій та здійснення оповіщення персоналу та населення, яке потрапляє в зону можливого ураження, створюються та функціонують автоматизовані системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення.

 

На гідротехнічних спорудах Дніпровського та Дністровського каскадів та в зонах їх можливого катастрофічного затоплення, на атомних електростанціях, магістральних аміакопроводах, нафто- та газопроводах створюються і функціонують автоматизовані системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та спеціальні системи оповіщення.

 

На об’єктах з масовим перебуванням людей створюються та функціонують об’єктові системи оповіщення. Вимоги до автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та систем оповіщення, а також їх улаштування, експлуатації і технічного обслуговування визначаються правилами, що затверджуються центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.

 

Закликаємо керівників об’єктів підвищеної небезпеки, розташованих на території м. Кременчука та Кременчуцького району, дослухатися до вимог законодавства, що регламентує впровадження СРВНСО, оскільки попередження виникнення надзвичайних ситуацій та мінімізація їх наслідків в умовах складної соціально-економічної ситуації в країні є пріоритетним напрямком в забезпеченні техногенної безпеки країни.

 

Кременчуцьке міськрайонне управління ДСНС

Автор: solod
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх