Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області надає поради щодо якісного дитячого харчування
На сьогоднішній день Україна в рейтингу здоров’я ВООЗ займає 97 місце зі 156 країн. Однією з головних причин цього є незбалансований раціон та шкідлива їжа. Лікарі й дієтологи наводять такі наслідки нездорового харчування:
1. Порушення раціону під час інтенсивного росту й розвитку дитячого організму може призвести не тільки до функціональних розладів і хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, а й до відхилень у роботі практично всіх систем організму.
2. Шкідлива їжа є основною причиною ожиріння. За останні 30 років кількість людей, що страждають ожирінням, зросла вдвічі. За статистикою ВООЗ, зайві кілограми є в 1,9 млрд дорослих і 41 млн дітей віком до 5 років. Як відомо, надлишкова вага провокує ендокринні хвороби: підшлункова залоза не справляється з надлишком цукру в організмі, що стає причиною розвитку цукрового діабету.
3.Тривале споживання фаст-фуду викликає захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки та жовчовивідних шляхів. Небезпека їжі швидкого приготування полягає в тому, що на тлі відсутності в ній вітамінів і мікроелементів, вміст канцерогенів, пересмаженої олії, різних барвників знаходиться в надлишковій кількості. Крім того, вживання фаст-фуду впливає на розумову діяльність дитини.
4.Висококалорійна їжа (шоколад, піца, картопля фрі) може призводити до виникнення залежності. Крім порожніх калорій, такі продукти привчають дітей до сильних штучних смаків (завдяки різним ароматизаторам та підсилювачам). Порівняно з ними, звичайна та корисна їжа вже смакуватиме не так. Дослідники Мічиганського університету встановили, що певні види їжі активують у мозку ті ж центри «винагороди», що й важкі наркотики. А симптоми відмови від деяких продуктів є схожими на справжню «ломку» й супроводжуються дратівливістю, тривогою та депресією. Варто звернути увагу, що чим довше вживаються шкідливі продукти, тим вищою стає небезпека для організму людини.
Основу меню середньостатистичного українця становлять жирна свинина, неякісні макарони, картопля та дешеві солодощі. І до такого харчування ми привчаємо дітей, що з часом негативно проявляється на стані їхнього здоров’я.
Дитячий та підлітковий раціони мають містити менше швидких вуглеводів (солодощі, випічка) й більше тваринного білка (риба, молочні продукти), що необхідний для нормального функціонування організму, який швидко росте.
Діти схильні повторювати все те, що роблять їхні батьки. Якщо батьки їдять чіпси та картоплю фрі, запиваючи це солодкою газованою водою, дитина не буде їсти варену броколі. І в школі на кишенькові гроші купить не яблуко, а тістечко, нашпиговане транс-жирами.
Багато батьків вважають, якщо один раз перекусити чимось шкідливим, то ніяких негативних наслідків не буде. Від одного разу дійсно нічого страшного не трапиться, тільки потім обов’язково захочеться повторити.
Логіка більшості батьків, що дозволяють дітям вживати фастфуд та іншу шкідливу їжу, будується на тому, що рано чи пізно дитина все одно спробує «заборонену» їжу. Звичайно, таке може статися, тільки не в три або чотири роки, коли її організм і травна система тільки починають свій розвиток.
Наші харчові звички — це результат навчання. Аби заохотити дитину до здорового харчування, спеціалісти рекомендують:
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.