У 2020 році до Дня пам’яті жертв Голодомору студенти Української академії лідерства відтворили страви, якими харчувалися українці у голодні роки: затеруху з перетертої кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи тощо.
Нагадаємо, що сьогодні о 16.00 загальнонаціональна хвилина мовчання та акція «Запали свічку».
Музей Голодомору долучився до ініціативи й зібрав розповіді очевидців в рамках проєкту «Голодомор: мозаїка історії» за підтримки УКФ.
Голодомор — це геноцид української нації, вчинений в 1932–1933 роках. Він скоєний керівництвом Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави.
Тоді з України вивезли весь урожай і худобу, не залишивши людям нічого. Ні крихти хліба. За даними Інституту національної пам’яті, від штучного голоду померло від 4,5 до 7 мільйонів осіб. Тобто, у пік смертності у червні 1933 року в Україні помирали щодоби — 34 170 осіб, тобто щогодини — 1 420 осіб, щохвилини — 24 особи. Кожні 5 секунд — 2 людини. Щоб вижити, українці їли усе: жолуді, шишки, листя, кору і траву.
Нагадаємо, 23 листопада о 12.00 біля пам'ятника жертвам сталінських репресій та тоталітарних режимів кременчужани вшанували пам'ять усіх, хто загинув внаслідок Голодомору 1932-1933 років.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.