Скільки продукти можуть зберігатися у холодильнику, якщо немає світла
5.12.2022, 13:32
Переглядів: 2 727
Поради від МОЗ, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання
В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні тривають планові та аварійні відключення електроенергії. Тож як ніколи стало актуальним питання, як зберігати харчові продукти у таких умовах.
Ось декілька порад від Міністерства охорони здоров'я України, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання.
- У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4°С.
- Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури +4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
- Якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин – у повній морозилці, 24 годин – у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
- Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру +4°С або нижче.
- Також спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
- Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.
- Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
- Крім того, харчові продукти також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.
Автор:
Катерина Турубара
Джерело фото: fishki.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.