У Горішніх Плавнях обговорили питання розвитку територій

19.06.2024, 13:03 Переглядів: 306 Партнерський проєкт

Пропозиції громадськості, членів робочої групи стали своєрідним сценарієм просторового розвитку території, який було запропоновано проаналізувати та доповнити учасникам стратегічної сесії

Днями в Горішніх Плавнях відбулася стратегічна сесія з формування завдання на розробку Комплексного плану просторового розвитку території Горішніх Плавнів. Учасники заходу опрацювали попередньо подані пропозиції від громадськості. Було визначено ключові напрями., серед яких: розбудова промисловості, житлового сектору та інфраструктури, сільськогосподарського виробництва, розвиток спорту, туризму, збереження природної та культурно-історичної спадщини.

Стратегічна сесія з формування завдання на розробку Комплексного плану просторового розвитку проходила у великій залі міської ради. У ній брали участь представники міської адміністрації, управління містобудування та земельних відносин міської ради на чолі з начальником Михайлом Шкопотком, Східного та Дмитрівського старостинських округів, бізнесу, закладів освіти, медицини, соціальної та культурної галузей, громадських організацій. Перший заступник міського голови Олександр Чуприна розповів, що, згідно з реформою органів місцевого самоврядування, Горішньоплавнівська міська рада значно розширилася шляхом приєднання Келебердянської, Салівської, Дмитрівської, Григоро-Бригадирівської сільських рад.

«Місто і деякі села вже мали свої генеральні плани розвитку територій. Але, згідно зі змінами в законодавстві, розробляється Комплексний план просторового розвитку всієї громади», — зазначив перший заступник міського голови.

Він наголосив, що на стратегічній сесії представлені інтереси малого, середнього та великого бізнесу, підприємств, що надають комунальні, транспортні послуги, установ та організацій, дотичних до розвитку спорту, туризму, збереження культурної спадщини.

«Сьогодні ще є можливість запропонувати свої пропозиції, якщо хтось ще не надавав їх у письмовому вигляді. Після завершення стратегічної сесії управління містобудування та земельних відносин буде шукати спеціалізовану організацію, яка всі напрацювання об’єднає в одному проєкті», — підсумував Олександр Чуприна.

Головний спеціаліст відділу планування і забудови території управління містобудування та земельних відносин Юлія Немірова зазначила, що обговорення стратегічного плану передбачає розгляд наявних на території громади проблем та можливостей розвитку, перспектив розміщення нових об’єктів. Сьогодні, наголосила вона, законодавство вимагає наявності актуальної документації на всю територію громади.

Тому постала необхідність розробки Комплексного плану просторового розвитку. Цим документом, пояснила головний спеціаліст, «визначатиметься стратегічне бачення розвитку, розміщення об’єктів житлової та виробничої забудови, відповідної інженерної інфраструктури, транспортної доступності, придорожнього сервісу, соціального забезпечення».

«На основі Комплексного плану розроблятимуться деталізовані рішення до генеральних планів населених пунктів, планування для певних територій», — уточнила Юлія Немірова.

Змінами у законодавстві, зазначила вона, передбачено ширше залучення громадськості до процесу розробки документації вже на етапі формування відповідного завдання. Тому після прийняття рішення про створення Комплексного плану на сайті міської ради розмістили повідомлення щодо прийому пропозицій від фізичних та юридичних осіб. Усього було подано 59 ідей.

Сформовано реєстр із пропозиціями. До процесу формування завдання на розробку Комплексного плану була долучена робоча група, яка проаналізувала умови розвитку громади, існуючу мережу підприємств, закладів соціальної інфраструктури, умови розвитку землекористування. Пропозиції громадськості, членів робочої групи стали своєрідним сценарієм просторового розвитку території, який було запропоновано проаналізувати та доповнити учасникам стратегічної сесії. Було визначено п’ять ключових тематичних напрямів, за якими велася дискусія. Це:

  • розвиток промисловості, житлового сектору та соціального обслуговування;
  • благоустрій територій;
  • забезпечення транспортною та інженерною інфраструктурою;
  • аграрна галузь (рослинництво, тваринництво та птахівництво), рибне господарство;
  • розвиток спорту, туризму, збереження природної й культурно-історичної спадщини.

Після обговорення кожна дискусійна група надала результати напрацювань. Основні ідеї зафіксовано у протоколі стратегічної сесії. Серед них — будівництво на території колишньої птахоферми в Солошиному підприємства з розведення страусів, створення «готелю» та притулку для тварин на базі існуючого пункту тимчасового утримання безпритульних собак та кішок у Горішніх Плавнях, здійснення благоустрою набережної міста, визначення на території громади місця для розміщення об’єктів вітроенергетики.

Пропонується також закласти у план зведення елеватора на території ферми у Григоро-Бригадирівці, облаштувати в місті пасажирський річковий порт, передбачити колумбарій на кожному кладовищі, провести їхню інвентаризацію, оцифрувати наявні дані для швидкого пошуку захоронень та ще низка ініціатив.

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: «Хроніки тижня»
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх