Смерть лікаря

24.08.2006, 17:08 Переглядів: 2 469
У суботу, 19 серпня, місто прощалося з Віктором Михайловичем Федорченком – найпопулярнішим у Кременчуці лікарем жінок.
Фото: Дмитрий Бабец

У суботу, 19 серпня, місто прощалося з Віктором  Михайловичем  Федорченком – найпопулярнішим у Кременчуці  лікарем  жінок. До ПК “Кредмаш”, аби віддати останню шану відомому кременчужанину, прийшло чимало міських політиків, функціонерів та підприємців. Але найбільше все-таки було жінок. Вони йшли суцільним потоком. І майже кожна на  запитання, чому вона сюди прийшла, відповідала: “Він врятував мені життя”.
“Телеграфу” довелося щільно співпрацювати з  відомим  лікарем у 2004 році. Віктор Михайлович, як депутат міської ради, передав редакції скарги своїх  виборців. Виборці – переважно жінки з малими дітьми – скаржились на те, що у міському пологовому будинку їх  змушують платити гроші до каси; що у міських лікарнях їх змушують купувати ліки в конкретних  аптеках мережі “Айболит”;  що у поліклініках  за кожен аналіз доводиться платити. Скарг було чимало. Особисто лікаря  Федорченка обурювали  примусові  внески, запроваджені   у пологовому будинку.  Він не приховував, що насправді  пацієнти  часто віддячують  лікарям  –  але за власним бажанням. І впроваджувати це в примусовому порядку недобре.
Власне, до останнього дня  Віктор Михайлович залишався не лише лікарем, а й політичним  та громадським  діячем. Останній – 2006-й – рік  був  для нього непростим. Схоже,  рік виборів майже для кожного кременчуцького  діяча  виявився  складним – складно було розібратися, куди дме вітер та втриматися на плаву.  Віктор Михайлович не знайшов порозуміння з міським осередком блоку “Наша Україна”  і  зрештою опинився в неоднозначному блоці Юлії Тимошенко (БЮТ) – де вирувала серйозна боротьба  між двома потужними підприємницькими кланами.  В міському осередку БЮТ  раніше  завжди  активний лікар Федорченко вже нічого не встиг зробити.
Похований Віктор Федорченко на  Новоміському  цвинтарі,  у Почесному ряду – неподалік від колишнього міського голови Івана  Пономаренка. Некролог підписали міський голова, керівники районів, заступники міського голови, члени міськвиконкому та начальник міського відділу охорони здоров’я.

Біографічна довідка
Віктор Михайлович Федорченко народився 7 грудня 1935 року в місті Ржищеві Київської області. Батьки – вчителі. Після закінчення Донецького державного медичного інституту працював у місті Єнакієве Донецької області. До Кременчука переїхав у 1967 році. У 1971 році призначений  головним лікарем міського пологового будинку. Пропрацював на цій посаді 26 років. Здійснив понад 14 000 операцій.
У 1996 році Вікторові Федорченку присвоєне звання Заслуженого лікаря України.
У 1997-му -  отримав звання “Почесний громадянин Кременчука”.

Фото: Дмитрий Бабец

Головна акушерка міського пологового будинку Тетяна Влох: “Для нас смерть Віктора Михайловича – особиста трагедія. Ми пропрацювали з ним 28 років! Ось стоїть його операційна сестра, з якою він провів 14 000 операцій. Як на мене,  він врятував добру половину пацієнток пологового будинку. І наших дівчат – тих, хто працював разом з ним – теж оперував”.

Фото: Дмитрий Бабец

Пані Галина, колишня пацієнтка: “13 років тому він врятував мені життя, тож, як я могла не прийти?”



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх