Мій під’їзд – ...погана фортеця!

20.09.2007, 20:09 Переглядів: 3 206
Перед зимою мешканці Кременчука згадують про безпеку під’їздів – адже туди тягнуться бомжі та «гуляюча» молодь. Як найпрактичніше убезпечити свій під’їзд від небажаних гостей та чи є в цьому взагалі сенс, з’ясовував «ТелеграфЪ»..

Надворі осінь, і невдовзі до під’їздів багатоповерхівок потягнуться ночувати бомжі та тусуватися «гучні» підлітки... Згадуються домогосподаркам квартирні злодії, грабіжники, різні маніяки-насильники. Жах! Треба від них якось захистити свій під’їзд! – спадає на думку полохливим мешканцям. А вибір засобів захисту виявляється невеликий: встановити металеві двері з кодовим замком чи під ключ, домофон, або посадити консьєржа. «ТелеграфЪ» вирішив з’ясувати практичність цих трьох видів «під’їздного» захисту.

Двері з кодовим замком - від 750 гривень 
Найпопулярніший з усіх видів захисту під’їзду – кодовий замок. Майже на всіх дверях, що ведуть у багатоповерхівки Кременчука, красуються два ряди цифр. Код на замку, зазвичай, змінюють на початку щомісяця, потім – усе рідше й рідше – бо декому з мешканців важко часто запам’ятовувати складну комбінацію з трьох або двох цифр... Як результат – маємо в центрі міста будинки, де п’ятий рік поспіль стоїть якась складна комбінація: «трикутник», «куточок зліва», «дві кнопочки посередині» і так далі... Ось коментарі щасливих «закодованих» мешканців:
– Від кого кодовий замок може захистити – не розумію, – каже Сергій, мешканець «хрущовки» у центрі міста, – Малеча бігає – двері не зачиняє. А сам код, у принципі, не так важко і підібрати... Може, цей замок і вселяє почуття безпеки якійсь бабусі, але не мені. Це найбільш ненадійна річ, якою себе можна спробувати убезпечити. У більшій безпеці почуваються хіба що ті, хто залізні двері поставив ще й перед секцією на своєму поверсі, але ж жебраки чи торгові агенти вже мають доступ до дзвінка!
– А взимку взагалі весело буває! – сміється Катерина з дев’ятиповерхівки на вул. Красіна. – Замерзне замок – і кукуй собі під дверима. Удень ще зателефонувати можна чи покричати, а вночі вже якось соромно... Але вагання тривають недовго – не хочеться залишати свій трупик на морозі.

Двері з регельним замком (під ключ) - від 700 гривень + вартість ключів
За своїми експлуатаційними та захисними характеристиками не надто відрізняються від дверей з кодовим замком – хіба що здатні захищати під’їзд від його ж забудькуватих мешканців.
– Часто буває, спиш і чуєш серед ночі – «Мама-а-а!!!», – розповідає Мар’яна з дев’ятиповерхівки на Першому Занасипі. – Чи то ключі забув, чи то в нього їх взагалі немає? Незрозуміло... але налякав одного разу добряче. Потім всі звикли... На дверях іноді висить напис – «Хочете порядку в під’їзді – зачиняйте двері на замок!» Де там! Буває вночі повертаєшся додому, а двері – навстіж. Ще й цеглинкою приперті. Заходь, народ, – бери, що хочеш!
 

Консьєрж – дорогий та язикатий - від 23-84 гривень на місяць
Коньсєрж, безумовно, ефективніший за двері – якщо він і не зупинить грабіжників, то запам’ятає їх в обличчя:) Можна сподіватися, що консьєрж не пустить на поверхи бомжів, жебраків та викличе міліцію, якщо станеться щось серйозне. Можна бути впевненими, що про таємниці свого особистого життя можна забути – особливо, якщо на цій посаді працюватиме бабуся з вашого ж під’їзду. А віднайти більш серйозного «охоронця» просто неможливо. Щоб забезпечити цілодобове чергування, потрібно четверо консьєржів, і платити їм доведеться, щонайменше, – 420 гривень на місяць кожному (мінімальна заробітна платня). Невеличкі підрахунки - і ми маємо суму, що мешканці дев’ятиповерхівок сплачуватимуть: від 23 до 47 гривень з квартири (залежно від кількості квартир на поверсі). П’ятиповерхівцям «пощастило» більше – від 84 до 168 гривень на місяць з квартири. І де ви знайдете бажаючих платити такі гроші? І де ви знайдете «термінатора», який за 420 гривень на місяць захищав би ваш під’їзд?
– У нас у будинку консьєржі чергують з 8.00 до 21.00, – розповідає дівчина – мешканка нагірної частини міста. – Ми щомісяця сплачуємо цим двом бабусям чотири гривні з квартири. Увечері та вночі ефект від такого чергування, зазвичай, – нуль, бо двері хтось залишає відчиненими. Проте ці жінки перемивають у розмовах із товаришками всі твої «кістки». Так би мовити, суміщують приємне з корисним.

Домофони – для еліти - 4320 гривень + 85 з кожної квартири під’їзду. Домофон з відео дорожче – 5020 гривень + 850 з кожної квартири.
Це чудо техніки у Кременчуці можна зараз побачити хіба що у нових елітних будинках. Здається, що може бути краще – до під’їзду зайде лише той, кого впустять, впізнавши за голосом чи обличчям. Але, за досвідом мешканців столиці, домофони часто виходять з ладу, особливо взимку, – доводиться викладати додаткові кошти. Та й малолітні любителі «щось розкурочити» завжди знайдуть прояви високих технологій та перетворять їх на дротяний мотлох. І мало хто перешкодить зайти у будинок людині, яка просто стоїть під дверима та чекає, доки хтось їх відчинить...

Коментар фахівця
Павло Ланін, заступник начальника Кременчуцького відділу Державної служби охорони МВС України:
– Використання як захист під’їздів дверей із замками малоєфективне. Усі чудово бачать, що вони майже завжди відчинені, і бомжі, жебраки, цигани, сектанти чи інші порушувачі спокою мають вільний доступ до будинку. Домофони – це вже трохи краще, але проблеми, в принципі, виникають ті самі, що при простому замку на дверях. Ніхто не завадить зайти у будинок людині слідом за його мешканцем. Консьєрж справиться з такими непроханими гостями, як бомжі чи цигани, але середньостатистичному злочинцю він не завадить зробити свою «чорну справу». Якщо пост консьєржа обладнати «тривожною кнопкою» із сигналізацією воєнізованій охороні, то при будь-якій підозрі за п’ять хвилин прибуде допомога. Моя порада мешканцям – більше опікуватись захистом власних квартир – ставити їх на сигналізацію. Ось два тижні тому у дев’ятиповерхівці на вул. Красіна злодії зламали броньовані двері та «запаслися» валютою та коштовностями господарів. Ну був на дверях у під’їзді кодовий замок і що? А обладнання квартири сигналізацією давало б навіть психологічний ефект – у кого з’явиться охота лізти у сигналізоване приміщення, якщо за п’ять хвилин його схоплять охоронці? А основна маса проникнень у квартири відбувається саме через вхідні двері.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх