Кажемо «Хрест» – думаємо «Ленін»

3.09.2009, 15:55 Переглядів: 1 818
У Кременчуці відкрили пам‘ятник сучасній духовності.
Так вони і стоятимуть поруч на місці красеня-собору – символ православної віри хрест та символ атеїзму товариш Ленін. Чим не пам‘ятний комплекс духовності наших громадян?

На площі Перемоги, яка колись називалася Соборною, на місці підірваного у 1943-му році Успенського собору, відкрили меморіал «Пам‘ятний Хрест». Аби пам‘ятали нащадки не лише про пам‘ятник Леніну, а й те, що на цьому місці колись стояв величний храм, який нічим не поступався столичним.

Зранку 29 серпня у центрі міста, на площі Перемоги, лунала незвична тут музика – церковний спів. Уперше, починаючи з 1943 року, у цьому місці служили божественну літургію. Її очолив єпископ Полтавський і Кременчуцький Преосвя-щеннійший владика Федір. Нарядні батюшки та більше сотні віруючих урочисто відкривали меморіал «Пам‘ятний Хрест». Його встановили на згадку про пошанування Святоуспенського кафедрального собору, який ще 66 років тому був на площі Перемоги, що раніше називалася Соборною.

Було спекотно. На початку за церемонією спостерігали близько півсотні віруючих, а за годину підтягнулися ще. Прийшли представники козацьких організацій та навіть одна політична – її люди трохи помахали прапорами та швидко згорнулися. Із хрестом нас, кременчужани. Для когось він стане символом духовного відродження, а для когось – ще одним місцем для призначення побачень.

Трохи історії

Успенський собор будувався за проектом Джакомо Кварнегі – італійця з Бергамо, придворного архітектора Катерини ІІ та Олександра І. Саме він створив відомий Смольний інститут у Петербурзі. Але розмах великого митця був не по гаманцю кременчуцькій громаді, тому його проект спростили.

Завершення будівництва датується 1813 роком. Оздоблювали й прикрашали його до 1816-го.

На будівництво собору пішло 93389 рублів (у той час одна тисяча цеглин коштувала 4 рублі 75 копійок).



 
Автор: konstantinov
Теги: Ленін
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх