Випускні екзамени відміняються

4.02.2010, 22:40 Переглядів: 2 860
А оцінки, отримані на тестуванні, не підуть в атестат.
Тестування тепер клопіт самого випускника, а не школи
Фото: Дмитрий Бабец

Міносвіти продовжує експериментувати на дітях. Видачу атестатів зрілості прискорять: їх віддадуть вже 28 травня. А незалежне зовнішнє оцінювання (тестування) повністю відділили від школи.

Цього року на випускників 11-х класів знову очікують нововведення. Минулого тижня про них дізналися освітянські керівники під час селекторної наради з Павлом Полянським, заступником міністра освіти. І хоча наказ про завершення навчального року на місця ще не дійшов, про нововведення освітяни вже знають. Що зміниться для випускників-2010 порівняно з минулими роками? Про це «Телеграфу» розповів Геннадій Москалик, начальник міського управління освіти.

1.Випускні екзамени відміняються. Державна підсумкова атестація усе ж буде. Але не у формі іспитів, а у формі міністерських контрольних робіт, які учні напишуть наприкінці навчального року. Оцінка з державної підсумкової атестації піде в атестат.

2.Атестати учні отримають 28 травня – на лінійці з приводу останнього дзвоника або на урочистостях після лінійки (раніше їх видавали учням після екзаменів та тестування - під час випускного балу у червні).

3.Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) повністю відділили від шкільних оцінок. Якщо у минулому році оцінки, отримані за тестування, йшли в атестат (як державна підсумкова атестація), то тепер вони фігуруватимуть лише в сертифікаті ЗНО. І не вплинуть ні на бали атестату, ні на медалі.

4.Медалісти отримають зароблені нагороди разом з атестатом – 28 травня. Раніше в Кременчуці практикували вручення медалей під час балу медалістів. Тепер під час цьогорічного балу міський голова Микола Глухов вручить талановитим дітям лише годинники від мерії.  

5.Школа не контролюватиме явку випускників-2010 на ЗНО. У цьому їх прирівняли до випускників минулих років. Так міносвіти розуміє рівні умови для вступу до вишів. Наголосимо, сертифікат ЗНО залишається обов’язковою умовою при вступі до ВНЗ. І конкурс сертифікатів (як і в попередні два роки)  замінить екзамени до вишів (за винятком творчих конкурсів на певні спеціальності).

52% майбутніх випускників-2010 зареєструвалися на незалежне зовнішнє оцінювання. Проте в управлінні освіти вважають, що цей відсоток буде більшим, адже попереду – ще два місяці. Нагадаємо, реєстрація триває до 31 березня. Пункти реєстрації діють у школах №10, 20 та в педучилищі.

6.Міносвіти обіцяє, що середній бал атестату теж гратиме роль при вступі до ВНЗ. «Як саме враховуватиметься бал атестату – роз’яснень з цього приводу в Міносвіти ще немає. Можливо, у тих випадках, коли в абітурієнтів будуть однакові бали в сертифікатах ЗНО. Але точніше стане відомо тоді, коли виші розроблять умови прийому на 2010 рік,» - говорить Геннадій Москалик.

Масової зустрічі світанку випускниками цього року теж може не бути. Міністерство заборонило школі втручатися в організацію випускних вечорів. (Ось чому й атестати поспішать видати на лінійках). При цьому навіть дату випускних вечорів визначає не освітянське керівництво, а випускники та їхні батьки. При цьому кожен клас (чи школа) обирає зручний для себе час.  

– Організація вечорів – справа батьків та учнів,  так наполягає Міносвіти, – коментує Геннадій Москалик. – Учителі можуть бути на вечорах тільки, якщо їх запросять. І всі заходи мають проводитися не у школах. Хоча й у попередні роки ми дещо відійшли від святкування у школах: там проводили тільки офіційну частину – вручення атестатів. А «столів» і в минулі роки у школах ми не практикували.



 
Теги: Міносвіти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх