«Прозьба найті бандіта!» - яка ж мова рідна для маленьких та великих кременчужан

21.02.2013, 16:15 Переглядів: 4 769

«Прозьба  найті бандіта!» - яка ж мова рідна для маленьких та великих кременчужан
21 лютого – День рідної мови

Кременчуцькі діти в школі називають рідною мовою українську, і пишуть російські слова українськими літерами. А вдома розмовляють російською. І батьки цих дітей розмовляють з ними переважно російською. І майже весь Кременчук спілкується суржиком. Отакоє-от общє-то дело.

 

– Для мене рідною мовою буває і українська, і руська. Наприклад, вдома я розмовляю на руській, на російській мові, але можна розмовляти змішаною мовою – українською і руською, – сказала «Телеграфу» маленька Оленка, учениця 3-го класу 4-го ліцею. Ми запитали дитину, яка мова для неї рідна.

 

21 лютого – День рідної мови. Міжнародне свято започатковане ЮНЕСКО заради збереження рідних мов у всьому світі. Ви, мабуть, краєчком вуха чули, що в Україні, де державна мова українська, і вона ж має бути рідною, справи з цим не дуже добрі. А, точніше, дуже заплутані. Бо українські опозиціонери кілька разів на рік одягають святкові вишиванки і кричать, що українська мова гине. У відповідь представники партії влади демонструють чудові костюми з британської вовни, і поважно заявляють, що гине російська мова, а з українською все гаразд. Поки хор регіоналів намагається переспівати хор опозиціонерів, пересічні українці навіть не знають точно, що ж таке рідна мова. Науковці дають три варіанти роз’яснень:

 

– рідна мова – мова народу чи етнічної групи, до якої належить людина;

– рідна мова – та, якою людина вільно мислить без додаткового самоконтролю;

– рідна мова – мова, вивчена у дитинстві, малюк засвоює її від батьків без спеціального навчання.

 

От «ТелеграфЪ» вирішив піти і дізнатися, яка ж все-таки мова рідна для кременчужан – маленьких та великих. І вийшло, що маленькі кременчужани впевнено називають рідною мовою українську, а від батьків засвоюють російську. Дорослі ж кременчужани усі сподівання покладають на вчителів та дітей.

 

– Звісно, моя рідна мова українська, бо я живу в Україні. – каже Наталія, менеджер з реклами. – Та з чоловіком ми спілкуємось російською. І діти в школі на перервах теж спілкуються російською. Втім, моя дочка вже добре володіє українською, у них це стало модно. Я сподіваюсь, що її діти вже добре говоритимуть українською. І мені соромно слухати, як розмовляє Азаров, за державу соромно.

 

Заклопотаний водій маршрутки № 17 сказав так:

 

– Рідна мова? Якою розмовляю, та і рідна. Як батьки навчили, так і розмовляю. І до чого тут мова? Мені на хліб треба заробити. Он діти до школи ходять, там вчителі грамотні, нехай і вчать – з мене гроші на школу щомісяця деруть.

 

Чому ж кременчужани розмовляють суржиком, чому не спілкуються українською читайте в №8 "Кременчуцького Телеграфу" від 21 лютого

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх