Чи впадуть ціни на ліки

7.06.2014, 08:33 Переглядів: 6 367

Чи впадуть ціни на ліки

Прогноз Кабміну: ціни мають знизитись на 17% завдяки новим механізмам держрегулювання – референтному ціноутворенню. Але воно стосуватиметься лише препаратів, що відпускаються за рецептами – є відповідний реєстр. Тобто 50% ринку залишиться нерегульованим. Держрегулювання діє й зараз, але його механізм інший, і контролюючі органи визнають, що за цих умов на ціни вони суттєво не впливають

«Долар зупинився, ліки дорожчають, де логіка?»


Пенсіонерка Світлана Іванівна скаржиться на аптечні ціни, які оскаженіли.


– Купую сердечні препарати – і майже кожен раз ціна вища! Нещодавно беру ліки, а в аптеці мені кажуть – ще ціна зросте! Та скільки ж можна? Усе кивають на долар, але він зупинився, а ціни все ростуть! Де ж логіка?


Минулого тижня ми теж пішли шукати логіку по кременчуцьких аптеках: порівняли вартість препаратів. Попередньо «озброїлися» оптовими цінами, за якими госпіталь для ветеранів бере ліки для своїх пацієнтів (із націнкою  не вище 10%). У деяких закладах ціни виявилися нижчими навіть за оптові (останньої закупівлі). Та наш вердикт невтішний: навіть на дешевих препаратах, таких як «Цитрамон», «Амброксол», розбіжність у цінах складала 1-2 грн. Тобто у межах 25-75% «накручуються» ціни – по ланцюжку від оптовика до аптеки.


Олена Бородиня, заступник завідувачки Кременчуцької філії «Полтавафарм», запевняє: щоб не зменшувався товарообіг в умовах конкуренції, роздрібним постачальникам не вигідно встановлювати націнку, вищу за 25%. Вона каже: в основному, ціна в аптеках залежить від дати оптової закупівлі партії і від виробника. До речі, з’ясувалося, що у червні закупівельна ціна на дарницький «Цитрамон» (він виявився найдорожчим) знизилася – цього тижня він подешевшав і в аптеці до 3,83 грн.

 

За даними Держінспекції контролю за цінами, ціни на регульовані лікзасоби зросли на 60-70%, а на окремі лікарські засоби з числа тих,  що не підлягають регулюванню,  зростання сягнуло  навіть 90-100%. «Наразі ліки в Україні удвічі-втричі дорожчі,  ніж у сусідніх країнах, а  деякі з них  - у 15 разів», - таким є висновок Полтавського сектору Держінспекції.

 

Контролюючі органи мляво «лякають» ціни


На даний час держава регулює ціни на ліки, але не на всі, що продаються в аптеках. 

 

Ціна регулюється:

  • на препарати, які входять до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення;
  • на обов’язковий мінімальний асортимент ліків та медвиробів для аптечних закладів, затверджений МОЗ;
  • на препарати, що купуються за бюджетні кошти.

За даними Держінспекції контролю за цінами, держрегулюванню підлягає приблизно 4,5 тисячі найменувань лікарських засобів з 12,9 тисячі зареєстрованих в Україні – тобто більше ніж 30%.


Як на практиці діє регулювання нині? Суто формально. Виробники та оптові постачальники сумлінно декларують нові ціни (як передбачає процедура), МОЗ їх фіксує, не вникаючи в економічну складову. А вже потім по ланцюжку «накручується» надбавка, яку контролює Держінспекція з контролю за цінами. І виходить – формально ніяких порушень немає, а ціни шалено ростуть.


Так. Полтавський сектор Держінспекції по цінах нещодавно перевірив формування націнки на такі препарати: «Нормодилін» (Угорщина, регульована ціна), «Гістафен» (Латвія, нерегульована ціна) та «Аміксин» (Одеса, нерегульована ціна).


Висновок інспекції такий: розміри торговельних надбавок аптеки не завищують. Порушень ціноутворення не виявлено. А левову частку подорожчання спричинює зростання закупівельної ціни. Але слідом за нею зростає й націнка: у відсотках вона незмінна, а у гривнях – більша, бо вираховується від підвищенної закупівельної ціни.


Антимонопольний комітет України теж пообіцяв перевірити постачальників ліків - таке повідомлення містилося на офіційному сайті АМКУ. «ТелеграфЪ» поцікавився результатами в Полтавському територіальному відділенні АМКУ.


«Ринок роздрібної реалізації лікарських засобів у межах Полтавської області є висококонкурентним. Питання встановлення роздрібних цін на лікарські засоби знаходиться поза межами компетенції органів Антимонопольного комітету України…» – ось таку відповідь ми отримали на інформаційний запит.
Володимир Онищенко, голова Полтавського територіального відділенні АМКУ, усно прокоментував ситуацію так:


– Якщо ціни – різні, то про яку змову можна говорити? Ринок дуже насичений і конкурентний. Але ми перевіряємо ціни на медпрепарати та вироби медичного призначення в аптеках, що працюють у закладах охорони здоров’я та у межах 500 м від них, бо в таких місцях розташування конкуренція обмежена. Результати перевірок будуть через півтора-два місяці.

 

Чи впадуть ціни на ліки

 

Із резонансних справ, якими займалася Держінспекція по цінах – надбавки на вироби медпризначення, які імпортувала компанія «Медком МП Украина». Надбавка на вироби (презервативи та інше) сягала 660-880% замість дозволених постановою Кабміну 10-25%.

 

Долар + ПДВ + паніка + спекуляція...


У Держінспекції по цінах визначили основні причини підвищення цін на ліки:
1. 60-70% подорожчания – це валютний курс,
2. 10-15% – валютні ризики, які імпортери закладають у ціну товару, оскільки аптеки розраховуються з ними у гривнях через 30 днів, а імпортер оплачує контракти у валюті.
3. ПДВ на ліки у розмірі 7%, введений з травня, теж позначився на ціні.
4. Усе інше – це спекуляції та спроби заробити в умовах політичної нестабільності та на паніці населення (адже люди почали скуповувати препарати, якими користуються постійно).


– Відсотків 10 ціни закладено через ажіотаж та паніку населення – можна й так сказати. Усі ми жили на емоціях півроку. Не буду навіть лаяти дистриб’юторів: усе робилося під ситуацію в країні. Ринок на неї відреагував. Якщо стабілізується ситуація в країні, знизиться й ціна на ліки, – вважає Олена Бородиня, заступник завідувачки Кременчуцької філії «Полтавафарм».

 

Чи впадуть ціни на ліки

 

Держава обіцяє зниження цін на 17%

 

Але це стосуватиметься лише тих препаратів, що відпускаються за рецептами.


Кабінет Міністрів України вніс на обговорення проект постанови щодо референтного (тобто порівняльного) ціноутворення на лікарські засоби. Одразу зауважимо: регулювання стосуватиметься не всіх медпрепаратів, а лише тих, що відпускаються за рецептом лікаря: є відповідні переліки-реєстри.
Ось що пропонується змінити завдяки новому механізму регулювання цін. Розширити на 3% перелік препаратів, на які регулюються ціни: зараз, за даними МОЗ, регулюється 60% ринку ліків та медвиробів, натомість буде – 63%.


Порівнювати перед декларуванням ціни в Україні і в країнах походження ліків: Болгарії, Молдові, Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії, Угорщині і Сербії – це і є механізм референтного ціноутворення. «Заявлена до декларування ціна не повинна перевищувати середньоарифметичного значення інтервалу цін в референтних країнах та в Україні», – йдеться у проекті постанови.


Змінити диференціацію надбавок на ліки і медвироби. Так, раніше регулюванню взагалі не підлягали препарати, ціна на які нижча за 12 грн. На препарати до 100 грн включно нині діє гранична надбавка 25%; від 100 до 300 – 23%; від 300 до 500 – 20%; від 500 до 1000 – 15%, Понад 1000 – 10%. Тепер надбавки фактично пропонується зменшити. Уряд вважає, що це дозволить знизити рівень цін в аптеках у середньому на 17%.
На даний час референтному ціноутворенню опираються оператори фармацевтичного ринку – про їхні акції протесту повідомляють всеукраїнські ЗМІ. Чи введуть новий механізм регулювання цін, залежить від політичної волі уряду.


Та можливий й інший варіант: щоб компенсувати свій рівень доходів, продавці ліків накрутять ціни на нерегульовані препарати. А пересічні громадяни купуватимуть – не всі ж питають в аптеках більш дешеві аналоги…

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ" від 05.06.2014

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх