100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

18.03.2016, 12:02 Переглядів: 4 647

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

У березні мер Кременчука Віталій Малецький мав би звітувати про результати перших 100 днів при владі. Від звіту та від інтерв’ю він відмовився. Тож «ТелеграфЪ»  представляє власний варіант 100 днів Віталія Малецького при владі. У матеріалі ми розглядаємо ситуації, які, на нашу думку, є показовими та стосуються переважної більшості кременчужан.

Портфоліо мера Малецького

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

 

Життя мера непросте. Після перемоги на мера чекало перше випробування активісткою Трохименко. Пані проникла не сесію міськради і не давала меру працювати – закривала від нього мікрофон, забирала документи, заважала виступати.

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

Мер під прицілами відеокамер своїми руками розчищає сніг на майданчику для сміття на Автокразівському бульварі.

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

Мер своїми руками збирає порожні пляшки з-під горілки у незаконно встановленому генделику на Раківці. Мер – проти неприбраних генделів.

 

Портфоліо кота мера Малецького

Після перемоги Малецького на виборах, у Фейсбуці з’явилися фотографії його кота Тимофія – першими їх презентували фанати мера з групи "Ай лав Кременчук".

 

"Кіт мера приймає квіти та вітання з перемогою господаря на виборах"

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

"100 днів при владі знесилили кота мера Малецького"

 

Невиконані передвиборчі обіцянки

 

Балотуючись на посаду міського голови, кандидат Малецький давав чимало ефектних обіцянок, та, отримавши посаду, не виконав їх.  Існують обіцянки, які мер довго відмовлявся виконувати, та згодом змінив думку. Так на виборах він обіцяв встановити веб-камеру у своєму кабінеті – це щоб кожен громадянин міг побачити, що там сьогодні робить міський голова. Після виборів Малецький категорично відмовився встановлювати камеру, пояснивши журналістам, що він працює із секретними документами і «неправильно, коли кожен зможе їх бачити». Мер відмовлявся від камери і в січні, і в лютому, та наразі прийшла весна і з’явилася інформація, що в кабінеті міського голови таки монтують веб-камеру. Тож можна сподіватися, що ця обіцянка все-таки буде виконана. 

Втім, залишились пафосні передвиборчі обіцянки, які мер Малецький не виконав і вже не виконає. Ось вони:

 

Муніципальні доплати вчителям та медикам

 

У передвиборчій програмі «План Малецького» фігурант обіцяв «введення муніципальних доплат медикам, педагогам, працівникам бюджетної сфери». Кандидат Малецький  зворушливо писав: «робітники важливих для всього суспільства професій, на жаль, мають невеликі заробітні плати, що ставить їх на межу виживання...».

 

Після перемоги на виборах і затвердження міського бюджету на 2016-й рік журналісти запитали мера Малецького, де ж обіцяні доплати медикам та педагогам? Адже кошти на них у бюджеті-2016 не закладені? У відповідь мер заявив, що муніципальні надбавки є, бо місто дотує і медичну, і освітню галузь. «Ці гроші йдуть на утримання закладів, закупівлю медикаментів, заробітну плату,» – сказав Малецький.  Журналісти обурились: адже місто щороку дотує галузі на ті суми, яких не вистачає за обсягами державної субвенції. Це стала практика, і вона жодним чином не стосується доплат – а кандидат Малецький обіцяв виборцям саме доплати до заробітної платні медикам та вчителям! Та кошти на обіцяні надбавки навіть не заплановані у міському бюджеті. І мер їх навіть не пропонував.

 

Конкурси на посади віце-мерів

 

Під час вирішального туру виборів кандидат Малецький розмістив у Фейсбуці зворушливий пост на тему «як я прозоро працюватиму мером». Він писав: «Все назначения вице-мэров, руководителей отраслей и директоров коммунальных предприятий должны проводиться только на основании прозрачного конкурсного отбора!». Можливо, знайшлися виборці, які повірили цій передвиборчій обіцянці. Втім кандидат її не виконав. Жодних прозорих конкурсів на посади віце-мерів не було, просто мер Малецький озвучив кандидатури обраних і запропонував депутатам міськради проголосувати за цих «кошенят в мішку».

 

Не відбулися і прозорі конкурси на заміщення посад керівників комунальних підприємств, хоча їх вже замінили чимало. Просто мер приїжджав на підприємтсво і представляв нового керівника «Кременчукводоканалу», КАТП-1628, КП «Благоустрій Кременчука», комбінату ритуальних послуг тощо.

 

Купа фіолетових заступників:  у нашого мера їх 6, у полтавського – 4

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!  100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!  100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!


100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!  100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

 

Під час виборів кандидат Малецький на своїй сторінці у Фейсбуці публічно пообіцяв, що у Кременчуці більше не призначатимуть «своїх» заступників міського голови. Він писав: «Очень надеюсь, что в нашем городе прекратится порочная практика, когда руководители фракций требуют назначить «своих» людей на ключевые места!». Можливо, ми теж на це сподівалися якимось сентиментальним краєчком мозку. Втім, обіцяного не сталося. Із шести заступників міського голови троє (Усанова, Проценко, Декусар) – члени партії «Поруч» (її корпоративний колір фіолетовий), а двоє (Пелипенко, Кравченко) – від БППС. І лише одна – Тетяна Неіленко – позапартійна. 

 

Залишилось додати, що Віталій Малецький – лідер фіолетової партії «Поруч». То як же називати трьох його фіолетових заступників, як не «своїми»?

Втім, в історії з віце-мерами є ще й друга сюжетна лінія. Вони не лише «свої люди» Малецького. Вони ще й «свої люди» його патрона – народного депутата Шаповалова. Адже перший віце-мер Пелипенко працював і помічником нардепа Шаповалова, і його довіреною особою на виборах. Віце-мер Проценко теж був помічником нардепа. А віце-мер Кравченко – давній партнер Шаповалова ще по їх спільній партійній роботі у «Фронті змін».

 

І, зрештою, ще одна деталь, яку можна кваліфікувати як мерське марнотратство   бюджетних коштів. У нового мера Малецького заступників більше, ніж у покійного Бабаєва (у того було 5). І більше, ніж у мера обласного центру Полтави – у полтавця  їх лише 4. А в нашого – 6. І всі отримують зарплату. Ми називаємо їх бійцями невидимого фронту – у тому сенсі, що фронт їхніх робіт абсолютно невидимий. 

 

За нашими спостереженнями, чіткі посадові обов’язки мають та виконують хіба що два заступники – Неіленко (фінанси) та Кравченко (будівництво). Віце-мер з питань УЖКГ Декусар три місяці поспіль перебуває у зоні АТО, на робочому місці його немає. Віце-мери Усенко та Проценко мали б опікуватися гуманітарною галуззю, та натомість складається враження, що весь свій робочий час вони витрачають на спроби ухилитися від судових засідань – щодо них прокуратурою складені протоколи про адмінпорушення, та судові засідання ніяк не почнуться, бо двійко віце-мерів то у відрядженнях, то на курсах, то на сесіях.

 

Перший віце-мер Пелипенко теж досі не показав народу свій фронт робіт. Втім є  дуже колоритний опис того, як перший віце-мер виконує службові обов’язки. 30-го грудня 2015-го року начальник управління розвитку торгівлі Людмила Жорняк так доповідала меру про роботу Пелипенка: «...Владимир Михайлович (Пелипенко, ред.) ходил с нами и мирил торговцев, которые торгуют воздушными шарами. Он фотографировал кирпичи, которыми укрепили каркас торговцы!». 

 

Що ж, зважаючи на те, що перший віце-мер відповідає за економічний розвиток, кому ж, як не йому, мирити торговців кульками та фотографувати для історії їхні цеглини? Працює людина.

 

Показово, що перший віце-мер Пелипенко та віце-мери Проценко і Кравченко не мають досвіду роботи у владі.

 

Вартість проїзду у маршрутках: на кого працює мер?

 

За три місяці мер прийняв чимало рішень. Серед них є ті, які безпосередньо  стосуються кожного кременчужанина. Одна з таких тем – вартість проїзду в  маршрутках. Наразі вона становить 4 гривні.  Ще у 2015-му році «ТелеграфЪ» друкував матеріал про те, що вартість проїзду в кременчуцьких маршрутках завищена практично вдвічі. Цей висновок базувався на матеріалах відповідної судової справи. Публікацію ніхто не оскаржив. Втім вартість проїзду теж не знизилася, хоча кременчужани постійно цього вимагають. Наразі вимоги почастішали – адже в лютому почало дешевшати пальне, яке є однією зі складових тарифу. 

 

«ТелеграфЪ» пропонує подивитися, яку позицію має новий мер щодо цього питання. За нетривалий час відбулася низка подій, яка дає можливість зробити висновки, чиї інтереси відстоює мер Малецький.

 

16.01.2016 р. – кременчужанин Дмитро Богданов офіційно подав електронну петицію міському голові. Він пропонував знизити вартість проїзду в маршрутках, бо  подешевшало пальне. А також наполягав на проведенні прозорого незалежного розрахунку тарифів із урахуванням «стоячих» пасажирів, якими в час пік забиті маршрутки. 

 

01.02.2016 р. – На сайті Кременчуцької міськради з’явилась відповідь міського голови Малецького. Її суть – підстав для зменшення вартості проїзду в маршрутках немає, бо дизпальне подешевшало, а газ подорожчав. Тему «стоячих» пасажирів мер обійшов, про прозорий розрахунок тарифів незалежними експертами теж промовчав.

 

11.02.2016 – Голова Полтавського обласного тервідділення Антимонопольного комітету України Володимир Онищенко заявив, що через зменшення вартості пального є підстави для зменшення вартості проїзду. Заява мала рекомендаційний характер для органів місцевого самоврядування. Тож журналісти запитали мера Малецького, чи ініціюватиме він зменшення вартості проїзду у кременчуцьких маршрутках? Мер відповів, що підстав для зменшення вартості проїзду немає, треба дякувати перевізникам, що вони цю вартість хоч не збільшують.

 

24.02.2016 – Дмитро Богданов подав другу електронну петицію меру. Наразі він чітко пропонував провести перерахунок вартості проїзду з урахуванням реальних «стоячих» пасажирів у маршрутках. А також наполягав на проведенні розрахунку вартості проїзду незалежною експертною групою.

Відповіді мера на повторну петицію Богданова немає до цього часу. «ТелеграфЪ» з нетерпінням на неї чекає. Наразі ж, підсумовуючи наявні факти, ми маємо підстави вважати, що міський голова не зацікавлений ані у зменшенні вартості проїзду, ані у проведенні контрольного розрахунку тарифів незалежною експертною групою. Нагадаємо, розрахунки тарифу роблять і подають до виконкому самі перевізники – а вони, цілком зрозуміло, особи зацікавлені. Розрахунки базуються на твердженні перевізників, що одна маршрутка за один кругорейс перевозить лише сидячих пасажирів (їх вказують за кількістю сидячих місць у салоні, найчастіше це 18 одиниць).  

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

 

«Стоячих» пасажирів, чиї постаті кременчужани бачать щодня в салонах маршруток, ніхто не враховує. Натомість таких пасажирів сотні, і якщо їх вивести з тіні і порахувати тариф на перевезення з цими «стоячими» примарами, собівартість перевезення безумовно знизиться – відповідно, має знизитися і вартість проїзду для пасажирів.

 

Начебто все очевидно. Та є одна застаріла проблема – жоден кременчуцький мер не бажає бачити цих самих «стоячих» пасажирів і перераховувати тариф. Їх не бачив Бабаєв, не бачив Глухов, не бажає бачити і Малецький. Виникає запитання: чому? Варіант відповіді лежить на поверхні. За часів Глухова називалися прізвища чиновників, які кришують певні маршрути. За часів Бабаєва називалися прізвища депутатів міськради, які кришують певні маршрути.

 

За часів Малецького ситуація, на нашу думку, не змінилася. Виходить, меру це вигідно.

 

Боротьба зі снігом: чарівна лопата Малецького не врятувала кременчужан від заметів

 

У січніпочалися снігопади і цілий місяць, аж поки сніг сам не розтанув, кременчужани кляли тротуари-ковзанки та забиті снігом і брудом дороги. Міську владу тоді дуже гаряче критикували. Народ питав – де снігоприбиральна техніка? І зрештою техніка з’явилася – 13-го січня на сайті, який невтомно вихваляє міську владу, вийшло повідомлення «Малецкий взялся за лопату!».

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

 

Заголовок і сам по собі хвилюючий, та далі йшов ще зворушливіший текст. Видання повідомляло: «Вместе со своим заместителем Дмитрием Кравченко и начальником УЖКХ Иваном Москаликом Виталий Малецкий начал расчищать контейнерную площадку на бульваре Автокразовском». Згодом місто обійшло фото, на якому міський голова в модельних черевиках на тонкій підошві лопаткою розкидає сніг на майданчику для сміття. 

 

Фото було зворушливе, та снігу від нього не поменшало. І це зрозуміло – у місті сотня таких сміттєвих майданчиків, скільки ж мерів з лопаткою треба, щоб усі їх поприбирати?

 

Треба було якось виправляти ситуацію, і до справи залучили важку техніку – на тому ж сайті 18 січня з’явилося нове повідомлення: «Малецкий убирал снег за рулем трактора!». Далі історія повторилася – Малецького з трактором не вистачило, щоб прибрати сніг із міських вулиць. 

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

 

У цей період «ТелеграфЪ» поставив на сайті голосування: «Як вам стан доріг та тротуарів у Кременчуці?».

 

За результатами голосування:

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

 

Попри такі песимістичні висновки наших читачів, виконком на чолі з мером Малецьким стверджував, що вони боролися зі сніговою стихією з усіх сил. Можливо, ви здивуєтесь, та, за даними начальника УЖКГ Москалика, у січні було розчищено 209 вулиць. А мер скаржився, що стандартних 12 вагонів соляної суміші виявилось замало! І на міські шляхи висипали 24 вагони солі! Загалом же на «героїчну» боротьбу зі снігом витратили 2,5 мільйона бюджетних коштів.

 

Усі ці цифри пролунали на сесії міськради 24 лютого. І особливого захоплення у депутатів не викликали. Так депутат Кальченко («УКРОП») зазначив, що насправді неможливо перевірити, куди дійсно пішли 2,5 мільйона, бо немає відповідних документів.  А депутат Іванян (Опоблок) вимагав, щоб йому не розповідали казки про розчищені тротуари, бо він на власні очі бачив, що вони нерозчищені, і ніхто їх чистити не збирався, аж поки сніг сам не зійшов.

 

100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!  100 днів мера Малецького: поки без камери, зате з лопатою!

 

Мер не поділився премією з народом

 

Саме в той час, як кременчужани тонули у снігу та ковзались на льоду, один із них –  Юрій Лосін – подав електронну петицію – він пропонував міському голові Малецькому добровільно відмовитись від премії за січень: «Оскільки вашу роботу за цей місяць дуже важко назвати відмінною або навіть задовільною, пропоную Вам самостійно та добровільно відмовитись від премії за січень місяц, що передбачена "за ефективну роботу", – писав він.

 

Петицію Лосіна підтримали 353 кременчужанина. Та мер від премії не відмовився. «Телеграфу» він пояснив, що існує порядок нарахувань (оклад плюс щомісячна премія у сумі 100% окладу) і немає підстав його порушувати.  А в офіційній відповіді заявнику Лосіну повідомили, що на момент розгляду його петиції меру вже   нарахували та сплатили зарплату за січень, тож можливість її перерахування відсутня.

 

100 днів при владі – надто невеликий термін, щоб визначитись – ефективний чи неефективний мер Віталій Малецький. Наразі ми можемо говорити про попередні висновки: мер не поспішає виконувати передвиборчі обіцянки; команда мера значною мірою складається з однопартійців та «смотрящих» від нардепа Шаповалова, які не мають досвіду роботи в органах місцевого самоврядування. Мова про очищення влади чи підбір професійних кадрів управлінців навіть не йде – відставки і призначення відбуваються за принципом «на ключові пости – своїх людей».  І мер, і команда схильні до популізму та самопіару. Як ця група посадовців керуватиме містом, побачимо. Далі буде.

 

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ", №11 від 17 марта

.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх