«Лазерне шліфування передбачає опік шкіри 1-2 ступеня: у цьому полягає вся суть процедури»

4.08.2023, 19:00 Переглядів: 11 642

Майстер, яка проводила косметичну процедуру, внаслідок якої дівчина отримала опіки повік 1-2 ступеня, надала коментарі щодо конфліктної ситуації 

Власниця салону лазерної косметології «Лілу», яка виконувала процедуру з лазерного шліфування (клієнтка за висновками медиків отримала опіки шкіри навколо очей 1-2 ступеню, поліція відкрила кримінальне провадження) надіслала «Телеграфу» відповіді на поставлені запитання щодо конфліктної ситуації. Наводимо їх нижче:

— Розкажіть, будь ласка, про процедуру, що проводилася, які були показання до її проведення, які її очікувані наслідки?

— Дівчина скаржилася на незадовільний зовнішній вигляд — турбували міліуми (ретенційна кіста) у періорбітальній зоні. Причиною даних утворень є кератин, який накопичується, якщо швидкість відлущування верхнього шару епідермісу менше, ніж швидкість утворення нових клітин. Дані утворення залягали досить глибоко, мали розмір 1-2 мм, не мали вивідної протоки і, відповідно, вільного виходу на поверхню.

Євгенія була проконсультована про те, що в нашому салоні цю процедуру проводять за допомогою лазера — промінь діаметром 2 мм проникає в новоутворення та випаровує його. Для згладжування демаркаційних кордонів, а також для ущільнення шкіри шляхом вироблення власного колагену їй була рекомендована другим етапом процедура з шліфування зони верхніх та нижніх повік. При цьому я описала їй всю суть процедури, пояснила, що на неї буде покладено певний ступінь відповідальності у домашньому догляді з необхідністю дотримання рекомендацій та їх регулярності (дана процедура описана в протоколах Fotona). Також я повідомила її про альтернативний метод видалення утворень  —   хірургічним шляхом (це робить практично будь-який хірург), мінусом такого методу майже у всіх випадках є утворення рубців. За місяць Євгенія записалася на процедуру. На мою думку, вона мала достатньо часу проконсультуватися і щодо альтернативного методу у хірургів та щодо інших лазерних методик, які пропонують клініки України. Лазерне шліфування передбачає вплив суцільним лазерним променем на оброблювану ділянку шкіри, при якому зачіпаються та пошарово випаровуються шари епідермісу (опік 1-2 ступеня). Показання до застосування — множинні або суцільні дефекти шкіри, шліфування за естетичними показаннями. Після процедури завжди з’являється набряк, що тримається протягом перших 3-4 днів. При виділенні ексудата призначаються волого-висихаючі компреси. Після того, як поверхня підсихає, утворюється скоринка. Зазвичай вона сходить на 6-8 день після зменшення набряку за умови  використання спеціальних мазей та відновлювальних кремів.

— Ситуація з Євгенією типова для цієї процедури? 

— Так, опис процедури, механізм її впливу на тканини, а також особливості домашнього догляду наведені вище.

Який термін загоєння (скільки тримається опік, коли сліди остаточно зникають)?

— Термін реабілітації у багато в чому залежить від ретельності та регулярності домашнього догляду. У середньому протягом 3-4 дні тримається набряк та формується скоринка, яка відходить протягом 6-8 днів, рідше до 10-12. Після цього ще деякий час оброблена шкіра залишається гіперемованою. В естетичній практиці вважається, що жінка вийшла з реабілітаційного періоду тоді, коли вона може наносити на шкіру декоративну косметику, а також крем із SPF фактором при активному сонці.                        

Чи доцільно проводити шліфування в літню пору року, за високої активності УФ?  

— Абсолютних протипоказань немає. Місяць тому я консультувала Євгенію, що цю процедуру краще провести восени. Для довідки: цю процедуру проводять цілий рік у країнах, де немає холодного періоду (Ізраїль, Іспанія, Мексика, Бразилія). Відмінністю даної методики будуть лише обмеження теплового навантаження під час обробки шкіри 4-6 фототипу за класифікацією Фіцпатрика (афроамериканці, метиси, мулати).

Крім цього, незадовго до шліфування 10.07.2023., спілкуючись з адміністратором телефоном, Євгенія поставила їй запитання — коли краще зробити шліфування: зараз чи восени? І що Оксана Володимирівна порекомендувала провести цю процедуру восени, але оскільки вона переживає, що послуга зросте в вартості, ухвалила рішення провести її зараз та записалася до нас на 21.07.2023. 

Чи була клієнтка попереджена про можливість появи опіків першого-другого ступеня? 

— Так, їй було описано суть процедури та особливості реабілітаційного періоду як під час первинної консультації, так і у день проведення процедури. Її питання були задоволені повною мірою, її ніхто не обмежував у часі чи можливості їх поставити. Також я завжди своєчасно відповідала на всі її звернення з дому через Viber.

Після звернення до вас Євгенії до неї додому приїхав лікар-офтальмолог для огляду. Якими були його висновки?

— В одному зі звернень вона написала мені, що печуть очі і скаржилася на сльозотечу. Я запитала, чи потрібен їй огляд офтальмолога, вона відповіла ствердно. Я зв’язалася з лікарем і за її скаргами та описаною симптоматикою він дистанційно призначив їй краплі. Як виявилося після огляду, вони їй не були потрібні, тому що була відсутня описана нею симптоматика. Не було жодних пошкоджень очей, про це також свідчить запис у картці, зроблений її лікарем (опіки шкіри навколо очей 1-2 ступеня).

Євгенія стверджує, що їй не було видано чеку після проведення процедури, так само як не було підписання договору щодо надання послуги. Чи це твердження відповідає дійсності? Якщо ні, чи можна додати фото чека\договору

— Чек на проведену послугу був виданий їй відразу, але залишений нею на рецепції. Він підкріплений до її картки і забрати його вона може в будь-який час. Договір ми не укладали, у нашій країні усна угода має таку саму юридичну силу, як і письмова.

— У вас на сайті можна знайти інформацію про ліцензію, видану ФОП на проведення госпдіяльності з медпрактики за спеціальністю хірургія. Який спектр послуг дозволяє надавати цю ліцензію? Чи входить до них проведення естетичного шліфування шкірного покриву?

— Ліцензія хірурга, залежно від його спеціалізації, передбачає консультацію хірурга, надання амбулаторної допомоги, проведення нескладних маніпуляцій. Наразі ліцензію припинено через відсутність посади хірурга в нашому салоні. Чи передбачає ця ліцензія проведення лазерного шліфування? Ні, шліфування шкіри проводиться не за медичними показаннями, а за естетичними. На закінчення хочу сказати  —   відверто, реакція Євгенії на цю процедуру, яка добровільно, без примусу дала згоду на неї, яка мала місяць на роздуми, вибір і прийняття рішення, здається мені досить агресивною. 


Нагадаємо, кременчужанка поскаржилась до редакції на опіки повік 1-2 ступеню, які вона отримала внаслідок косметичної процедури у кременчуцькому салоні. Дівчина звернулась до поліції. За результатом її звернення відкрито кримінальне провадження, була видана постанова про призначення судово-медичної експертизи.


Автор: Олена ЯРЕМКО
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх