Лише третина кременчуцьких депутатів пройшла тест на відкритість — надала свої декларації про доходи

18.09.2015, 08:00 Переглядів: 1 809

Всі інші проігнорували вимоги Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”

Відповідно до Закону «Про засади запобігання і протидії корупції» депутати місцевих рад повинні надавати декларації про доходи – це означає, що поцікавитися ними може кожен виборець, отримавши інформацію за запитом. Декларація багато про що може розповісти. І, перш за все — відповідність доходів стилю життя.

 

Громадська організація “Європейський клуб” у рамках проекту “Декларатор” поставила на меті отримати декларації представників влади, у тому числі — депутатів міської ради. Ось проміжні результати проекту: із 60 обранців декларації надали лише 23, хоча ініціатори проекту надсилали інформаційні запити, роздавали мотиваційні листівки на сесії. Решта або напряму відмовила, або проігнорувала запити (щоправда, ще двоє пообіцяли декларації надати).

 

Про доходи тих, хто надав декларації, про найбагатшого і найбіднішого депутата, про депутатів-”бомжів” і забудькуватих, які не пам'ятають, що є засновниками бізнесу — читайте в свіжому номері “Телеграфа” у матеріалі “Таємні доходи”.

 

Хто порушив закон, відмовившись надати декларації

 

Андрій Джигіль, Руслан Федорченко, Геннадій Леготкін, Микола Черниш , Євген Хворост

 

Хто проігнорував запит

 

ГригорійБрижаха, Сергій Вовк, Сергій Гамза, Микола Гвоздецький, Леонід Голобородько, Юрій Гриценко, Тарас Захарченко, Геннадій Іванян, Олександр Козенко, Віталій Котляр, Дмитро Кравченко, Володимир Криворучко, Сергій Кузнєцов, Павло Лук’янченко, Микола Ляпун, Михайло Мельник, Геннадій Нежурбіда, Олександр Роженко, Олег Сазонов, Олександр Семенищев, Ігор Семеняченко, Петро Столяр, Віталій Таценюк, Євген Холод, Кирило Юхно.

 

Нижче розміщуємо звернення ГО “Європейський клуб” і сподіваємося, що депутати на нього відгукнуться. Проект «Декларатор» здійснюється за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

 

Панове депутати!

 

Звертаємося до Вас від імені виборців, бо ми самі – теж кременчужани, які голосували за вас на виборах у міську раду в 2010 році.
За багаторічною традицією, між депутатами і виборцями прижилася така форма діалогу: виборці просять, а депутати роблять. Виборці приходять на прийом до депутата у ролі прохача, а депутат вирішує, чи може допомогти. Встановлює лави, ремонтує дитячі майданчики, пиляє сухі дерева. Це дуже потрібні речі! Але залишаються інші проблеми: громадськість не має впливу на формування бюджету Кременчука, на процес розподілу землі, інші важливі для громади рішення.

 

Проект «Декларатор» - це не аналіз матеріально-фінансового становища депутатів, відповідності заявлених доходів рівню життя. Запит на отримання копії декларації депутата – це спосіб задати «незручне запитання» кожному депутату особисто. І прослідкувати за реакцією: чи готовий депутат бути відкритим перед виборцем? Чому, ідучи на вибори, ви надаєте копію декларації про доходи у виборчком, але не готові відкрити інформацію людям, які голосують за вас? Певною мірою у цьому винні ми, ваш електорат. Тому що, коли почнеться нова виборча кампанія і ви прийдете агітувати за себе, більшість виборців цікавитимуть лави, дитячі майданчики і т.д. Але, як бачите, є і ті, хто запитає про декларацію і цікавитиметься дотриманням законів.

 

Відповідно до закону, копію декларації депутата будь-якого рівня може отримати кожен громадянин України, надіславши запит на місце роботи або у раду (там мають бути декларації депутатів-підприємців та пенсіонерів). Із 60 депутатів Кременчуцької міськради ми отримали копії декларацій лише 23 депутатів.

 

Хтось відмовив, хтось проігнорував. Можливо, змінилося місце роботи чи загубився лист? Кожному депутатові писали двічі: відправляли на роботу поштою із повідомленням про вручення та через міськраду. 28 липня на сесії ми передали депутатам листівки-нагадування. Тепер звертаємося із відкритим листом.

 

Можливо, комусь наша наполегливість здається безглуздою. Мовляв, для нинішнього депутатського корпусу лишилося небагато часу… Але як по-іншому? Визнати, що закон знову не працює? Погодитися із тим, що між депутатами і виборцями не може бути іншої теми розмови, крім «гречки»?

 

Панове депутати! Дуже хотілося б, аби ви зрештою надали копії своїх декларацій. Це була б добра рекомендація для вас, якщо ви знову ітимете на вибори. А якщо ні, це буде просто знаком поваги до ваших виборців і до закону.

 

З повагою, члени Громадського об’єднання «Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб», громадські активісти міста Кременчука

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх