Кременчужан навчать сприймати сучасне мистецтво у Adapter

20.10.2015, 17:58 Переглядів: 3 432

Кременчужан навчать сприймати сучасне мистецтво у Adapter

У Кременчуці відкрився творчий простір під реалізацію культурних проектів Adapter. Проект створено для молоді, яка «не прагне вживати пиво у пабі, а прагне обміну культурним досвідом».

Кременчужан навчать сприймати сучасне мистецтво у Adapter


Кременчужан навчать сприймати сучасне мистецтво у Adapter

 

Недільного вечора 18 жовтня у Кременчуці відкрили новий культурний простір Adapter – на території та у будівлі покинутого жеку в районі міськводоканалу (вул. 60-річчя Жовтня, 30-А). На відкриття зібралося близько сотні креативного люду з різних куточків України та навіть з-за кордону. Творці «Адаптера», активісти творчої групи «Культурний діалог», відомі у місті проектами оновленого художнього салону (закрився) та кінотеатру «Дніпро» у Придніпровському парку (законсервували до літа). Вони були втілені в рамках сучасного мистецтва. Тому кременчужани сприйняли їх неоднозначно.

 

– Треба усвідомлювати, що коли в суспільстві з’являється щось нове, завжди є ті, хто проти цього, – пояснив співорганізатор проекту та представник ГО "Культурний діалог" Юрій Слюсар. – Ми розуміємо це, тому не звертаємо уваги на тих, хто намагається заважати чи шкодити нам або ж просто не розуміє того, що ми робимо. Ми просто робимо свою роботу для створення у місті нових майданчиків для сучасної комунікації молоді.

 

В рамках відкриття проекту на початку відбулася дискусія за участі модератора і менеджера культури Ірини Яковчук, поета та керівника арт-гурту СТАН Ярослава Мінкіна, львівського архітектора Андрія Шуляра, викладачки та продюсерки кіно Елли Штики, Дизайнера Ярослава Белінського, очільника програми Східного партнерства «Культура» Лучіано Глоора, директорки Goethe-Institut Ukraine Беате Кьолер, відеохудожника Кірітана Флюкса та кременчуцької менеджерки культури Ірини Каць.

 

Присутні обговорювали перспективи та значення такого проекту для міста і зійшлися на тому, що це значення складно переоцінити. Експерти також дійшли висновку, що від рівня культури населення залежить рівень його економічного та побутового життя. Вдячні ж глядачі та відвідувачі заходу висловили думку, що даний проект є логічним продовженням попередніх, в той же час, рівень його реалізації - вищий.

 

Після офіційної частини та спілкування експертів з присутніми і відповідей на запитання, гостей частували барбекю. Далі був концерт інструментального харківського гурту «Spiel de Trois», а також показ німецької кінострічки «Oh boy!» режисера Яна Оле Герстера.

 

Adapter реалізовано завдяки гранту німецького культурного центру Ґете-Інститут в Україні. Кременчужани перемогли серед 60 інших учасників із різних українських міст.

 

– У промислових містах є одна серйозна проблема, тут люди погано комунікують між собою, – пояснив громадський активіст і культурний іноватор із Івано-Франківська Ярослав Мінкін. – Заводи і магазини, хіба ще кафе – то все, що має ваше місто. Тут майже немає альтернативних комунікативних майданчиків для зустрічей і спілкування сучасної молоді, яка не прагне вживати пиво у пабі, а прагне обміну культурним досвідом.

 

Один із співорганізаторів проекту, учасник «Культурного діалогу» та діджей Maxim ZveroboY вважає Adapter – «сучасним арт-плацдармом для наступного кроку в культурній еволюції міста». Саме він має адаптувати кременчужан до сучасного мистецтва.

 

Один з масштабних проектів, з яким для Adapter у перспективі можлива співпраця — всеукраїнський літературний прожект МЕРЕЖА, в рамках якого до Кременчука будуть приїздити маститі українські письменники. Також, в «Адаптер» будуть привозити свої творчі надбання сучасні митці.

 

До співпраці планують долучитись громадський проект Кременчука Літературний Ruh Dlya Diy (RDD), фестиваль документального кіно Docudays.ua, Кіноклуб Київського Національного Університету ім. Т.Г. Шевченка, луцький «Молодіжний центр», та громадські організації з різних регіонів України, зокрема Полтави і Миргорода.

 

- Культурний вектор проекту рухатиметься в напрямку популяризаціі образотворчого мистецтва, розвитку музикальних груп, проведення літературних і кіно фестивалей. Наша планка - всеукраїнський масштаб, - говорить співорганізатор Adapter Maxim ZveroboY.

 

Менеджерка культури, активіст з розвитку неофіційних культурних ініціатив та стратегій, куратор «Культурного діалогу» та всіх його проектів Ірина Каць підкреслює, що проект відкритий для усіх кременчужан. Саме тому мешканці Кременчука тепер можуть у будь-який час реєструвати заявки на співпрацю з Adapter і втілювати вслані ідеї на його базі.

 

- Adapter є епіцентром непересічних подій, місцем зустрічі різних людей, - наголошує Ірина.

Автор: Ольга Смирнова Фото: Шура Васіна
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх